PYD lideri yakalandı: Peki Salih Müslim iade edilecek mi

PYD lideri Salih Müslim, hakkında Türkiye’nin talebi ile çıkarılan kırmızı bülten nedeniyle Çek Cumhuriyeti’nde yakalandı. Ancak Türkiye ile iade anlaşması olmayan Çekya’nın aynı zamanda YPG’nin en güçlü destekçisi olması iadenin gerçekleşmeyeceğini yorumlarına neden oldu.


Türkiye tarafından kırmızı bülten talebi ile aranan PYD/PKK’nın eski eş başkanı Salih Müslim’in, Çekya’nın (Çek Cumhuriyeti) başkenti Prag’da gözaltına alındı.
Çekya İnterpol Birimi, Müslim’in 24 Şubat’ta Prag’da Türkiye’nin talebi ve ilettiği yakalama emirlerine istinaden gözaltına alındığını Türk makamlarına bildirdi.
Çekya makamları, Müslim’in çıkarılacağı mahkeme tarafından tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verileceğini, bu kararın da Türk tarafına ivedilikle iletileceğini kaydetti. Aynı makamlar Türkiye’den, Müslim’in iadesi için gerekli evrakın kendilerine ivedilikle iletilmesini istedi.

Müslim, geçtiğimiz günlerde Çekya’nın başkentinde bulunan lüks bir otelin lobisinde görüntülenmişti.
Müslim daha önce de Belçika’da görüntülenmiş, Avrupa Basın Konseyi’nin konuğu olmuştu. Sonrasında İngiltere ve İsviçre’de parlamentonun misafiri olan Müslim yine yer değiştirerek izini kaybettirmeye çalışmıştı.

Prag’da yakalanan Salih Müslim Çek Cumhuriyeti’nde mahkemeye çıkarılacak.
Ancak kaynaklar Müslim’in Türkiye’ye iade edilmeyebileceğini aktarıyor.
Suriye’de YPG’nin kullandığı uzun namlulu silahların büyük bölümü Rus yapımı olan AK 47 Kalaşnikof silahlardan oluşuyor. Ancak bu silahlar lisanslı olarak Çek Cumhuriyeti tarafından üretiliyor. YPG’ye koalisyon adı altında yapılan silah yardımlarının bir bölümü de bu ülke tarafından YPG’ye ulaştırıldı.
Diğer taraftan Türkiye ile Çekya arasında doğrudan bir suçluların iadesi anlaşmasının da bulunmaması bu iadenin güç olduğuna işaret ettiği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir