YPG: Rakka saldırısı 1 Nisan’da başlayacak


IŞİD kontrolündeki Rakka’ya yönelik saldırının hangi gruplarca yapılacağı konusu, Türkiye tarafından tartışılırken YPG, Rakka saldırısı için tarih verdi. 

Örgütün “Genel Komutanı Sipan Hamo, Rakka kent merkezine yönelik saldırının 1 Nisan 2017’de başlayacağını duyurdu. Hamo, saldırıda yer alacak grupların yüzde 25’ini YPG unsurlarından oluşacağını ileri sürdü.

  • Rakka’ya yönelik ilk saldırı 5 Kasım 2016’da, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford‘un aynı sabah Ankara’ya gelerek Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar’la görüşmesinden hemen sonra Fırat’ın Gazabı” adıyla başladı.
  • İlk dalga operasyondan beklenen sonuç alamayan ABD, 9 Aralık 2016’da ikinci dalga saldırısını başlattı. ABD ve yine 9 Aralık’ta Türkiye ve ÖSO güçlerinin El Bab’a saldırı planı konusunda anlaştı. İki ayrı saldırı aynı anda başlatıldı.  
  • Bu aşamaya kadar Rakka’ya 20 kilometreye kadar yaklaşan birleşik güçler, ABD’den çok sayıda silah yardımı aldıktan sonra, Rakka’nın kuzeyinde farklı cephelerden yaklaşmak için saldırının üçüncü aşamasını 2 Şubat 2017’de ilan etti. Örgüt, Rakka kent merkezine kuzeydoğu hattından 4 km mesafeye kadar yaklaştı.
  • 28 Şubat’ta Türkiye’nin Menbiç’e saldırı tehdidi nedeniyle örgüt, sevkıyatını Menbiç’e aktardı. Rakka saldırısı durdu. Ancak Rejim güçleri, Rusya ve ABD’nin Menbiç kuzeyinde Türkiye’ye karşı “tampon oluşturmasıyla” Türkiye tehdidinden kurtulan örgüt, 5 Mart’tan itibaren yeniden Rakka kırsalına yöneliksaldırılarını sürdürmeye devam etti
  • Örgüt son olarak 8 Mart’ta Deyr Ez Zor’dan Rakka’ya giden Ana yolu ele geçirmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir