Türkiye Sincar’ı vurdu, ABD’den ses geldi!


ABD’den PKK/YPG’yi vuran Türkiye’ye 3 mesaj: • Türkiye saldırıyı bizimle koordine etmedi. • Irak’ın tüm komşuları “Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. • Iraklı ve Suriyeli ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner

Türkiye’nin, 24 Nisan gecesi 02.00’da Irak kuzeyindeki Sincar Dağı’nda PKK hedeflerini, Suriye kuzeyindeki Karaçok Dağı’nda ise YPG hedeflerini vurması sonrasında ABD’den ilk tepkiler geldi.



ABD: DERİN ENDİŞELERİMİZİ İLETTİK
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, telekonferansta sırasında
gazetecilere yaptığı açıklamada, “Endişelerimizi Türkiye’ye doğrudan ilettik…
Bu hava saldırıları koalisyon tarafından onaylanmamıştı ve (IŞİD ile)
mücadeledeki ortaklarımızda talihsiz can kayıplarına yol açtı” dedi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Laura Seal: “Koalisyonun Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyi ve Suriye’ye hava baskınlarının farkında” dedi ve Irak’ın tüm komşularından “Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gereğine” dikkat çekti. Washington’da Sputnik İngilizce’ye konuşan Pentagon Sözcüsü Laura Seal, şunları da söyledi: Tüm güçler, bölge ve dünya barışı ile güvenliğine en büyük tehdide odaklanmaya devam etmeli ve onları çabalarını, Koalisyonun enerjisi ve kaynaklarını, Irak ve Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğratmaktan başka yöne çekmesine neden olabilecek hedeflerin yerine IŞİD’e yoğunlaştırmaya cesaretlendiriyoruz.
PKK VE YPG’Yİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Kolisyon Sözcüsü Albay John Dorrian ise Rudaw İngilizce’ye verdiği demeçte Kolisyonun baskınlarının “sadece IŞİD’e karşı” yapıldığını kaydederek Türkiye’nin Sincar’daki baskınlarını koalisyon ile koordine etmediğini de belirtti. Dorrian “Iraklı ve Suriyeli ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner ise, Türkiye’nin PKK ile ilgili kaygılarını anladıklarını belirtirmekle birlikte operasyona ilişkin “endişelerini doğrudan Türk Hükumetine ilettiklerini” ifade etmişti. Reuters-AA-Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir