Rusya, yine YPG’yi vurdu: Deyrizor son durum harita (25 Eylül 2017)


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ) – Rus savaş uçaklarının, ABD destekli YPG’yi, Deyr ez Zor’da IŞİD’ten ele geçirdiği doğalgaz sahası yakınlarındaki
mevzilerini vurdu.

Foto Arşiv

YPG, Fırat nehrinin doğu
kıyısında ABD öncülüğündeki jetler ve özel kuvvetlerle birlikte saldırılarını sürdürüyor. 
Bir yanda YPG, diğer yandan Rus hava kuvvetleriyle birlikte hareket eden
Suriye ordusu, Deyr ez Zor’da ayrı ayrı saldırılarla IŞİD’ten toprak kapma savaşı sürdürüyor.
Saldırıya ilişkin Reuters’e bilgi veren YPG’nin yönettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Mustafa Bali “karadan ve havadan” düzenlenen saldırıda yaralanan
SDG savaşçıları bulunduğunu söyledi.

22 Eylül’de ABD-YPG güçlerinin işgal ettiği Conoko gaz işletmesiÖrgüt, gaz istasyonunu ele geçirdikten sonra  Fırat’ın doğusuna geçen rejim birlikleriyle “sıfır noktasında” karşı karışya gelmiş oldu. 

Deyr ez Zor son durum harita 25 Eylül 2017
Deyr ez Zor son durum harita 25 Eylül 2017

Örgüt, Fırat Nehri’nin ikiye ayırdığı kentin doğusunda ise Haberyirmi’nin daha önce belirtiği doğu hattında ilerliyor. Bu hatta Habur Çayı’na dayananan örgüt, bu hamle ile rejim ve Rus güçlerinin Deyr ez Zor iç kesimlerine ilerlemesini önlemiş, ilerleme hatlarını kesmiş oldu.


DEYR EZ ZOR’A YÖNELİK SALDIRILAR

  • Rejim güçleri Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakkagüneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı. 
  • Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü’ne yönelik kuşatmayı 7 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı.
  • 15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. Deyr ez Zor’a saldırıan taraflardan ABD destekli YPG ise 9 Eylül’de Suriye kuzeyindeki Hasekekentine bağlı Şeddadi hattından kente saldırı başlattı. 
  • ABD bombardımanı eşliğinde düzenlenen saldırılarda Şeddadi kırsalından itibaren uzun bir kol halinde 60 kilometre ilerleyen örgüt Deyr Ez Zor’u batı batı ve doğuya ayıran Fırat Nehri’nin doğu sınırına 2 kilometreye kadar yaklaştı. 
  • YPG son olarak Fırat doğu yakasına 7 kilometre mesafede bulunan Şeker Fabrikası ve Elektrik santralinin kontrolünü de ele geçirdi.
  • 16 Eylül’de rejim ve rus güçleri ile karşı karşıya gelmesi ardandan Rusya YPG unsurlarını havadan vurdu. İlerlemesi yavaşlayan örgüt, Fırat’ın doğusunda kalarak, doğu hattında yayılma stratejisini izliyor.

ARKA PLAN HABERLERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir