‘Gizli özne’ İsrail devreye girdi: Çabuk bir şeyler yapın!


İSRAİL – Irak ordusunun İsrail’le yakın lişkileri bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) karşı hızlı ilerleyişi İsrail’i rahatsız etti. İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu, küresel güçlerin (ABD), Kürt güçlerin daha fazla gerilememesi için devreye girmesi çağrısında bulundu. 

Benjamin Netenyahu

Reuters’in geçtiği haberde, İsrail yetkilileri, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu‘nun, Irak’taki Kürtlerin, Irak ordusuna topraklarını kaybetmelerine engel olmak için dünya güçlerine lobi faaliyetinde bulunduğunu duyurdu. 

İsrailli yetkili, Netanyahu’nun bu amaçla Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesi gerçekletirdiğini söyledi.

Habere göre İsrail Ulusal Güvenlik Müsteşarı, önümüzdeki hafta ABD yönetimiyle görüşecek.

Ayrıca İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Cuma günü Tel Aviv Radyosu’na yaptığı açıklamada, Kürtlere yönelik saldırıların son bulması için çalıştıklarını, “Kürtlerin Batı’yı desteklediğni ve buna layık olduğunu” söyledi.

Katz, Netanyahu’nun ABD, Rusya, Fransa ve Almanya nezdinde temaslarda bulunduğunu kaydetti.

Kürt Bölgesi Başkanı ve KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin 25 Eylül’de yaptığı bağımsızlık referandumuna açıktan tek destek veren ülke İsrail olmuştu. Erbil’deki “bağımsızlık” kutlamalarında “Kürdistan bayrağı” yanında yalnızca İsrail bayraklarının olması bu desteği net biçimde ortaya koymuştu.

İsrail, “Kürdistan” bölgesi ile Suriye kuzeyindeki YPG yapılanmasını özellikle İran ve Türkiye’nin gücünü kırmak “arka bahçesini” güvene almak için destekliyor.

Irak ordusu 16 Ekim’de Kerkük‘ü, 17 Ekim’de Duhok, Mahmur, Diyala‘yı IKB’den almıştı. 20 Ekim’de ise Kerkük hattından Erbil’e doğru ilerleyen ordu unsurları, Kerkük’e bağlı Altınköprü‘yü ele geçirdi. Ordu unsurlarının Erbil’e 40 km mesafede olduğu bildirildi. HABERYİRMİ


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir