İki kritik nokta el değiştirdi: Suriye’de son durum harita (21 Ekim 2017)


Suriye’de IŞİD’e saldıran rejim güçleri ve ABD destekli YPG militanları bugün iki ayrı kritik noktayı ele geçirdi. Suriye kuzeydoğusunda Haseke’ye bağlı Markada kasabası YPG unsurlarının kontrolüne girerken, Suriye orta kesimlerindeki Humus’a bağlı Karyateyn ilçesi ise rejim güçleri kontrolüne girdi. 

Rejim güçleri Karyateyn girişinde.

MARKADA YPG KONTROLÜNDE
YPG tarafından ele geçirilen Markada, Haseke güneyinde Şeddadi ilçesine bağlı bir kasaba konumunda. Suriye doğusunda Irak sınırına yakın bölgede bulunun kasaba Habur çayının batı kıyısında bulunuyor. Örgüt Deyr ez Zor saldırıları boyunca daha çok kentin kuzeyinde ilerlemiş, ve Habur çayının dousunu kontrol altına almıştı. Daha kuzeydeki Markada hattında ise uzun süre bekleyen YPG, ABD’nin yoğun bombardımanı sonrası kasabaya girerek bayrak dikmiş oldu.

Karyateyn ve Markada’nın haritadaki konumu

BİR KEZ DAHA EL DEĞİŞTİRDİ
Rejim güçlerinin kontrol altına aldığı Karyateyn ise en son 2 Ekim’deki IŞİD saldırısı sonrası ele geçirilmişti. IŞİD, Humus‘a bağlı Tedmur kentinin ilçesi konumundaki Karyatey‘n IŞİD’in orta Suriye’de kontrol ettiği son hat olarak biliniyordu. 

Suriye Humus vilayetine bağlı Tedmur (Palmira), IŞİD kontrolüne ilk olarak 20 Mayıs 2015’te yoğun çatışmaların ardından girmişti. Mart 2016’da ise Rus hava desteği ile rejim kontrolüne giren kent, 12 Aralık 2016’da ikinci defa IŞİD tarafından ele geçirilmiş oldu. Palmira, antik kent son olarak 3 Mart 2017’de rejim güçleri tarafından ele geçirdi. Kentin ilçesi olan Karyateyn de aynı dönemlerde el değiştiren bir kasaba oldu.

IŞİD’ın, halen Hama doğusu ve İdlib güneyinde kontrol ettiği küçük bir alan dışında, Suriye orta kesiminde tutunduğu alan bulunmuyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir