Bağdat’tan, Kürt yönetime 3 büyük darbe!


IRAK, Bağdat (HABERYİRMİ) Kerkük’te sadece Irak güçleri bulunacak. Maaşlar da Erbil yerine bağdat tarafından ödenecek. KDP ve KYB ise artık Irak parlamento seçimlerine katılamayacak.
Bağdat yönetimi Kürt bölgesel yönetimine “ölümcül” darbeler indirmeye devam ediyor. Kerkük’te kontrolü sağlayan Bağdat, kentte kontrolü bundan sonra sadece Irak merkezi birimlerinin sağlayacağını duyurdu. Buna göre kentte Peşmerge birimi bulunmayacak. 
Bununla da yetinmeye Bağdat, 2014’ten itibaren Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ödediği maaşları Bağdat’ın ödeyeceğini duyurdu. Kararla ekonomik otoritenin de Bağdat’a geçmesinin amaçlandığı bildirildi. 
Kürt yönetimine son darbeyi ise Irak Bakanlar Kurulu kararı vurdu. Karara göre Barzani ve Talabani gibi silahlı grupları bulunan hiç bir yapı 2018’de yapılacak Irak parlamento seçimlerine katılamayacak. 

Irak ordusu Kerkük’ü 18 Ekim’de ele geçirmişti.

Bağdat’ın “tartışmalı hatlarda” nasıl bir otorite izleyeceğine dair ilk işaretler gelmeye başladı. Irak Meclisi, 18 Ekim’de Peşmerge’den ele geçirilen Kerkük’te, sadece Irak güvenlik güçlerinin olacağına yönelik karar aldı. 
Irak Meclisi Kerkük’te merkezi
yönetim dışında başka bir güç bulundurulmaması ve karargah açılmaması kararı
aldı.


PEŞMERGE’YE KERKÜK YASAĞI 
Kerkük’ü Peşmerge’den geri alarak Irak güvenlik güçleri
tarafından kontrolün sağlanmasının ardından Irak Meclisi’nden Kerkük’le ilgili
açıklama geldi. SPUTNIK’in haberine göre Irak Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Parlamento, Kerkük ve diğer
tartışmalı bölgelerde federal güçler dışında hiçbir gücün bulundurulmaması ve
karargah açılmaması kararı aldı” denildi.

Irak Meclisi ayrıca aldığı yeni kararlar arasında; “halkın bulunduğu alanlarda İsrail bayrağı
açanları cezalandırma” kararı da var.

3 yıldır Peşmerge’nin
denetiminde kalan Kerkük’ü geri alan Irak güvenlik güçleri tam kontrolü
sağlıyor.

MAAŞLARI BAĞDAT ÖDEYECEK
Diğer taraftan, Irak Başbakanı Haydar Abadi hükümetin, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) istihdam ettiği peşmergeler ve kamu göevlilerinin maaşlarını ödemeye yakında başlayacağını açıkladı. Reuters’in bildirdiğine göre yarı özerk statüsü olan bölgesel yönetim, 2014 yılından beri peşmergelere ve memurlarına maaş ödemekte zorlanıyordu.

Kürt yönetimi ile Bağdat merkezi hükümeti arasında petrol gelirlerinin paylaşımı nedeniyle çıkan anlaşmazlık yüzünden Bağdat, IKBY’ye yapması gereken ödemeleri yapmıyordu.


SEÇİMLERE KATILAMAYACAKLAR
Kürt yönetimine en büyük darbe ise Irak Başbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu. Açıklamada Irak’ta, 2018’de düzenlenecek genel seçime silahlı kanadı bulunan parti ve grupların katılmayacağı bildirildi. AA’nın haberine göre Irak Başbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısında, genel seçimin 2018 yılı Mayıs ayında yapılması ve silahlı kanadı bulunan siyasi parti ile grupların seçimlere katılmaması kararı alındığı belirtildi.
Ülkede silahlı Peşmerge milisleri bulunan Mesut Barzani’nin partisi Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ve Celal Talabani ailesinin yönettiği Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de Irak parlamento seçimlerine katılma hakkına sahip bulunuyor. Yine Haşdi Şabi silahlı milislerinin de siyasi yapılanması bulunuyor. Kararla bu yapıların siyasete (seçime) katılmasının yolu kapanmış oldu. HABERYİRMİ

ARKA PLAN HABERLERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir