Köy ve kasabalar hızla düşüyor: İdlib son durum harita (5 Ocak 2017)


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) (5 Ocak 2018/ 14:00) – Geçtiğimiz hafta İdlib güney sınırlarına ulaşan rejim ordusu 1 haftada kentin güneyinde 20 kilometre birden ilerledi. Onlarca köy ve kasabanın hızla düştüğü kentte siviller kentin kuzeyine doğru kaçmaya başladı. 

Suriye Arap Ordusu (SAA), Aralık ayında yoğunlaştırdığı İdlib’e yönelik saldırılar kapsamında, kentin güneyinde ilerlemeye devam ediyor. Muhalif gurupların oluşturduğu çatı yapılanması Heyet-i Tahriri Şam (HTŞ) ve kısmi olarak (kuzeyi) Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolünde bulunan İdlib’te kentin güney kesimlerinde bulunan çok sayıda bölge SAA kontrolüne girdi. 
İdlib son durum harita 5 Ocak 2017
İdlib son durum harita 5 Ocak 2017
Rejim güçlerinin hava ve topçu desteği ile süren saldırılarında, kentin güneyinde bulunan Umm Rujam, Faheel Jalas, Rujm Al-Mushrif ve Luwaybidah SAA kontrolüne girdi. HTŞ unsurları saldırılara karşı tutunmakta güçlük çekerken, çok sayıda sivil, kentin kuzeyine doğru konvoylar halinde kaçmaya başladı.
Saldırılardan kaçan binlerce sivil İdlib kuzeye akın ediyor.
HTŞ unsurları ise 2 TOW ATGM füzesi ile Um Rajim Tepesi‘ndeki 2 SAA Tankını yok ettiğini iddia etti. Buna karşın rejim güçleri bölgede Şeyh Barakah’ın eteklerine ulaştı. Rejim güçlerinin İdlib Havaalanına doğru demiryolu boyunca stratejik Sinjar beldesine doğru ilerlediği belirtiliyor. Rejim uçakları da güney İdlib kırsalına yönelik ağır bombardımanlara devam ediyor. 
Rejim güçleri, 1 Ocak 2018’de 12 kilometre ilerlediği İdlib güneyinde, kentin güney sınırından iç kesimlere doğru 20 kilometre ilerlemiş oldu.

ÖSO GRUPLARI HTŞ’Yİ SUÇLADI
İdlib’in hızla düşmesine tepki olarak ÖSO’ya bağlı gruplardan Liwa Mu’tasim (Mutasım Tugayı) Siyasi Sözcüsü Mustafa Secari, Twitter hesabından yaptığı açıklamada,  “İdlib köy ve kasabalarının hızla düşmesi, Türk müttefiklerimizi rejim unsurlarına karşı, kontrol noktaları kurmalarını engelleyen HTŞ lideri Golani’nin ihanetinin bir sonucudur” ifadelerine yer verdi.

Türkiye destekli muhalif unsurlar üzerinden HTŞ ile mutabakat sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, 12 Ekim’de İdlib kuzeyi, Afrin güneyine girerek burada kontrol noktaları oluşturmuş, daha güneye ilerlemesine HTŞ karşı çıkmıştı. TSK güçleri ve destekli muhalifler halen İdlib kuzeyinde konuşlanırken, İdlib güneyi ağırlıklı olarak HTŞ güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

İdlib, Türkiye’nin Rusya ve İran’la Aralık ayında gerçekleştirdiği Astana toplantısında çatışmasızlık bölgesi ilan edilmiş, yine aynı ay rejim ve Rus güçlerinin bölgeye yoğun saldırıları başlamıştı. Hama kuzeyinde ilerleme sağlayan rejim ordusu ilk kez 28 Aralık’ta Rus hava gücüyle İdlib sınırlarından içeri girip, kentin kuzeyine doğru ilerlemeye başlamıştı. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir