Evleri, dükkanları boşalttılar: Rejim yağmaya doymadı

Suriye ordusu tarafından harabeye çevrilen Şam’ın güneyindeki Yermuk şehrinde Filistinli mültecilerin kampları ve evleri, Suriye rejim güçleri tarafından yağmalanmaya devam ediyor.


Suriye ordusu tarafından harabeye çevrilen Şam’ın güneyindeki Yermuk şehrinde Filistinli mültecilerin kampları ve evleri, Suriye rejim güçleri tarafından yağmalanmaya devam ediyor.
Enkaza dönen Yermuk şehrinde evlere ve dükkanlara giren Suriye rejim güçleri, kenti adeta yağmalıyor. Aktivistler, enkaza dönen şehirden çektikleri görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Suriye’den alınıp Lübnan’a yerleştirilen yüzlerce Filistinli, uluslararası kuruluşlara ve Birleşmiş Milletler’in Filistinli mülteciler için kurduğu yardım teşkilatı UNRWA’ya Yermuk’deki Filistinli mülteci kamplarını yağmalamayı durdurması için Suriye rejimine baskı yapması çağrısı yaptı. Yermuk mülteci kampındaki siviller, Aruba bölgesindeki bir toplantı salonunun bombalanması sırasında içeride 30 kişinin bulunduğunu belirterek, enkaz altında bulunan cesetlerin çıkartılmasını istedi.
Suriye rejim güçleri, Filistin Kızılayı’nın enkaz altındaki Filistinlileri kurtarma çalışmalarını engelledi. Çok sayıda Filistinli ve Suriyeli sivil enkaz altında kalırken, onlarca kadın ve çocuk Suriye rejim gücünün askerleri tarafından atılan el bombası ve varil bombaları sebebiyle öldü.

Yermük, rejim askerleri yağmaladıkları eşyaları kamyonlarla taşırken böyle görüntülenmişti.

Filistinli insan hakları aktivistleri, önceki gün evlerinde kalmakta ısrar ettikleri için tutuklanan 20 kadar yaşlı Filistinli’yi serbest bırakması konusunda Suriye rejimine baskı yapması için BM’ye ve insan hakları kuruluşlarına çağrıda bulundu.

Suriye rejim güçlerinin Nisan ayın başından bu yana şiddetli saldırılarla vurduğu Yermük bölgesinde 21 Mayıs’ta tam olarak kontrolü sağlamıştı.  ÖSO ve HTŞ’nin bu ay başında çatışmadan tahliye olduğu bölgede IŞİD de yoğun direniş sonrası tahliyeyi kabul etmiş, Suriye iç ve kuzey kesimlerinde muhaliflerin kontrolünde bulunan alanlara gitmeyi kabul eden IŞİD savaşçıları ve aileleri dün, 30 otobüslük konvoyla bölgeyi terketmişti.

Mart ayından itibaren Doğu Guta ve Duma hatlarında kontrolü sağlayan rejim, Şam güneyindeki Yermuk kentine Nisan ayında saldırılara başlamış. Saldırılar sonrası önce Beyt Sahm bölgesini kontrol eden ÖSO, bölgeyi “zorunlu tahliye” anlaşması sonrasında silahlarını bırakarak boşaltmıştı. Ardından da HTŞ Hacer El Esfed kuzeyinde yer alan ve haritada “yeşil” renkle gösterilen küçük bir alandan tahliye edilmişti. Son olarak rejimli bölgede savaşan vce rejime çok sayıda kayıp verdiren IŞİD Mayıs ortasına kadar direnişi sürdürürken, yapılan “zorunlu tahliye” anlaşması sonrasında rejim Hacer El Esfed bölgesinde de 21 Mayıs’ta tam olarak kontrolü sağlamıştı.

Suriye rejimi, son son iki ayda yoğun bombardıman ve saldırılar ardından muhaliflere imzalattığı “zorunlu tahliye” anlaşmalarıyla Suriye’de bir düzineden fazla alanda kontrolü sağlamış oldu. İlk olarak Şam banliyösü olan Duma–Doğu Guta alanlarını kontrol altına alan rejim güçleri, son olarak da Hama- Humus arasında kalan Rastan bölgesini ele geçirmişti.

Şam güneyinde bulunan Yermük’e yönelik Nisan ayında başlayan saldırılarda ise ilk olarak Yermük’ün doğusunu kontrol eden ÖSO silah bıraktı. Ardından Yermük kuzeyinde küçük bir alanda denetim sağlayan HTŞ “zorunlu tahliye” ile bölgeden çıkarılırken, IŞİD, iki aydır rejime karşı direnişi kesintisiz sürdürmeyi seçti.

Yaklaşık 5 yıldır Esed rejimi ve İran destekli grupların kuşatması altındaki Yermük’ün IŞİD kontrolündeki bölgesinde rejimin ilerlemesinden önce çoğu Filistinli, 2 bin 500 aile yaşıyordu.

IŞİD halen Suriye’nin Irak sınırında Deyrizor’da, Humus’un çöl bölgesinde ve Dera’nın batısında sınırlı alanda varlık gösteriyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir