İsrail, İran ve Rusya ile anlaştı: Büyük saldırı an meselesi

Rejim güçlerinin günlerdir tahkimat yaptığı Dera’ya ilişkin kritik gelişme yaşandı. İran’la anlaşan İsrail, dün de Rusya ile anlaşma yaptı. Böylece Suriye güneyindeki Dera’da rejimin yeniden kontrol sağlaması için üçlü anlaşmalar tamamlanmış oldu: Savaş kapıda…


SURİYE, Dera (HABERYİRMİ) – Rejim güçlerinin günlerdir tahkimat yaptığı Dera’ya ilişkin kritik gelişme yaşandı. İran’la anlaşan İsrail, dün de Rusya ile anlaşma yaptı. Böylece Suriye güneyindeki Dera’da rejimin yeniden kontrol sağlaması için üçlü anlaşmalar tamamlanmış oldu: Savaş kapıda…

2011’den bu yana süren Suriye iç savaşında kritik gelişmeler yaşanıyor. Suriye’de halen muhaliflerin kontrolünde kalan az sayıdaki bölgeden biri konumunda bulunan Dera için önce İran şimdi de Rusya İsrail’le anlaştı.

Önce İran, ardından Rusya ile görüştü

28 Mayıs’ta da İran’ın İsrail’le aynı konu kapsamında anlaştığı belirtilmişti. İran ve İsrailli yetkililerin, Ürdün’ün başkenti Amman’da yaptıkları gizli görüşmede, “Tahran yönetiminin Suriye’nin güneybatısındaki çatışmalara katılmaması” konusunda anlaşmaya varıldığı iddia edilmişti.

İsrail Kanal 10 televizyonunun haberine göre de son olarak Rusya ve İsrail, diplomatik görüşmeler neticesinde, Suriye’nin İsrail sınırındaki güney bölgelerinde kontrolün yeniden Suriye rejim güçlerine geçmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Haberde ayrıca sınır bölgelerinde, İran, Lübnan Hizbullahı ya da herhangi bir yabancı birliğin yer almayacağı konusunda da mutabık kalındığı aktarıldı. Ayrıca, İsrail’in Suriye içindeki eylem özgürlüğünü koruyacağı kaydedildi.

Rejimin yeni hedefi Dera hattındaki muhalif unsurlar.

Suriye rejiminin de söz konusu anlaşmayı onayladığı öne sürüldü.

Anlaşmada yer alan ülke yetkilileri, henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile İran’ın Suriye’deki varlığını görüşmek üzere çarşamba günü Moskova’ya gitmesi bekleniyor.

İsrail basınında, Rusya’nın, İran’dan Suriye-İsrail sınırındaki güçlerini çekmesini istediğine ilişkin haberler yer almıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye’nin güney sınırı bölgelerinde sadece bu ülkenin askerinin bulunması gerektiğini ifade etmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de “terör tehdidi var oldukça ve Suriye hükümeti, İran’dan yardım istedikçe ülkesinin, Suriye’de kalacağını” kaydetmişti.

Büyük saldırı an meselesi

Önce İran ve ardından Rusya’nın İsrail’le sağladığı mutubakat sonrasında muhaliflere yönelik saldırıyı önleyici en büyük faktör de devre dışı kalmış oldu. Rejim ve Rus birliklerinin, günlerdir tahkimat yaptığı Dera’ya yönelik geniş kapsamlı bir saldırının sadece an meselesi olduğu değerlendiriliyor. Rejim bu hattan önce başkent Şam çevresinde Duma, Doğu Guta, Rastan ve Yermük bölgelerini denetim altına almış, güçlerini Dera kuzeyine yönlendirmişti.

Rejim ve Rus güçlerin, Suriye güneyindeki Dera hattına yapacağı kapsamlı saldırı öncesi, ÖSO’ya bağlı gruplar da kendi aralarında yeniden yapılanmış ve son olarak bu gruplar “Jabhat el-Wataniya lil Tahrir” (Ulmusal Kurtuluş Cephesi) adıyla birleştiklerini duyurmuştu.

ÖSO’yu Dera’da İsrail destekliyordu: Peki neden vazgeçti

Bölgede İsrail ve ABD’nin desteğini alan ve koruma kalkanı oluşturduğu iki bölge bulunuyor. Bunlardan biri, Suriye Ürdün sınırındaki Bediya bölgesi… Bu bölge ABD’nin Ürdün’deki üslerde eğitip Suriye’ye soktuğu ve aynı zamanda dolar üzerinden maaş verdiği unsurlardan oluşuyor. Badiya bölgesi Aşağıdaki haritada Suriye’nin güneydoğusunda Ürdün-Irak sınırına bitişik yeşil renkli bölgede gösteriliyor.

Suriye son durum harita 25 Mayıs 2018

ABD destekli muhalif grupların bulunduğu diğer hat ise Suriye güneyindeki Dera Süveyda hattında bulunuyor. Bu hat önemli. Zira savaşın başından bu yana İsrail’in yakın desteğini alıyor. Suriye savaşını, İran’ın lojistik hattını kırması için fırsat olarak gören İsrail, Suriye’nin kendisiyle ve Lübnan’la bağlarını kesmek ve arada tampon oluşturması için kendi sınırına yakın alanlardaki ÖSO gruplarını destekleme ya da bu grupların varlığına fiili olarak göz yumma stratejisini izledi. 1967 Arap İsrail savaşında işgal ettiği ve Golan Tepeleri, Kalemun bölgesinde kurduğu hastanelerde bu hatlardaki savaşçıların tedavisini gerçekleştirdi.

Ancak Rusya’nın rejim yanında yer almasıyla savaşın dengesi bu hatlarda rejim lehine dönünce, İsrail’in bu hattı tümden koparma şansı da kalmamış oldu. İsrail’in hattın kontrolünü rejime bırakmasına dair bu anlaşma aslında kaçınılmaz bir son olarak değerlendirilebilir. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

“İran İsrail’le anlaştı” iddiası

Rejim, Dera için hazırlanıyor: Son durum harita (28 Mayıs 2018)

ÖSO, büyük saldırı öncesi birleşti: Dera’da son durum

 

2 Yorumlar

  1. İran da dahil küfür tek millettir.

  2. Araplar hala iranın israilin dostu olduğunu anlamadılar. Arapların (arap krallarının) yapmaları gereken, Türkiyeyi yanlarına almak ve her türlü desteği vermektir. abd ve israil arapları her zaman satar. Tek dost Türkiyedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir