Türkiye yol verdi: YPG işgale yeniden başladı

Türkiye’nin ABD ile sağladığı Menbiç mutabakatı sonrası koruma kalkanına kavuşan YPG, kuzey hatlarına yığdığı militanları Suriye’nin doğusuna çekerek yeni bir saldırı başlattı. Örgüt bu saldırıyla ülkenin doğusunda kontrol sağlamayı amaçlıyor.


YPG, Cezire Fırtınası saldırısının yeniden başladığını duyurdu.

SURİYE, Deyrezzor (HABERYİRMİ) – Türkiye’nin ABD ile sağladığı Menbiç mutabakatı ardından, ABD destekli YPG militanları Menbiç’ten çektikleri güçleriyle Suriye doğusunda işgal saldırısına başladı. Binlerce militan ABD hava desteği ile Deyrezzor doğu hatlarına saldırıya geçerken, militanların ilerleyişini kolaylaştırmak isteyen ABD, bombardımanla sivil yerleşimleri yıkıyor.

ABD’nin IŞİD’le mücadeleyi bahane ederek , Suriye’de yeni bir operasyona başlandığı yönündeki açıklaması ardandan, ABD’nin “kara unsuru” olarak kullandığı YPG, Suriye’de işgale kaldığı yerden devam ediyor.

ABD’nin “Suriye Demokratik Güçleri” adını verdiği ve başını PKK’nın Suriye kolu YPG’nin çektiği militanlar, dün yaptıkları açıklama ile Türkiye’nin Afrin harekatı ile yarım kalan “Cezire Fırtınası” saldırılarının yeniden başladığını duyurdu.

Örgütün, saldırıların başladığına dair açıklamasından. 1 Mayıs 2018

ABD destekli saldırılarda, Deyrezzor doğusunda bulunan Irak sınırına sınır bölgesi, kentin güneyinde yer alan Ebu Kemal kuzeyindeki Hacin cebi ile Haseke güneyinde bulunan Şeddadi güneyindeki IŞİD bölgelerinin hedef alındığı açıklandı.

Suriye son durum harita Mayis 2018. YPG Deyrezzor doğusu ve güneyi ile Haseke güneyine saldırı başlattığını duyurdu. Bölge havadan vuruluyor.

Bölge kaynakları Deyrezzor batı kırsalı bölgesinde ABD’nin başını çektiği “koalisyon” uçaklarının yoğun biçimde uçtuğunu bildirdi.

Deyrezzor’un doğu bölgesinde, Irak sınırına bitişik 171 kilometre uzunluğunda ve 50 kilometre ortalama genişlikte bulunan alanlar IŞİD kontrolünde bulunuyor.

Batı hatlarından başlayan saldırılar kapsamında topçu ve bombardıman seslerinin Husseiniya kasabasından duyulduğu bildirildi.

ABD saldırıları yerle bir etti

Diğer taraftan bölge kaynakları Deyrezzor güneyinde Ebu Kemal hattında bulunan Hacin kasabanın da yoğun bombardımana tabi tutulduğu, bölgede bir çok evin hedef olduğu, saldırılarda sivillerin de öldüğünü rapor etti.

YPG’nin duyurduğu Cezire Fırtınası saldırıları kapsamında ABD yerleşim alanlarını bombalıyor.

Deyr ez Zor batı kırsalından yaklaşan YPG militanlarının,  Jaya ve El Geneina köylerinde kalan halka bölgenin “askeri bölge ilan edildiğini” bildirip, evlerini boşaltmalarını isteyerek tahliye etmeye başladığını öğrenildi.

YPG’nin duyurduğu Cezire Fırtınası saldırıları kapsamında ABD yerleşim alanlarını bombalıyor.

Örgütün, bölgedeki saldırıları ise “yağmaya” dönmüş durumda.  Jaya Issa al-Ali al-Marar köyünden yaklaşık 1000 koyuna ve evindeki büyük miktarda silaha el koydu.

YPG’nin duyurduğu Cezire Fırtınası saldırıları kapsamında ABD yerleşim alanlarını bombalıyor.

Jaya köyü sakinlerinin Esad rejiminin bölgelerine geçtiği bildirildi.

Yaklaşık 2 bin kilometrekarelik alanda 200 bin sivil yaşıyor.

Son 1,5 yıldır abluka altındaki bölgeye Haseke çıkışından ihtiyaç malzemeleri sokulabiliyordu ancak dün itibarıyla hem Haseke hem Deyrizor cephe hatlarının ateş altına girmesiyle bölge tam kuşatmaya girmiş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, dün, “ABD, küresel koalisyon, yerel müttefikler ve SDG, IŞİD’in elinde bulundurduğu son bölgelere operasyonlar başlatıyor.” demişti.

Haseke iline 60 kilometre mesafedeki El Fadıl köyüne düzenlenen koalisyon saldırısında 25 sivil hayatını kaybetmişti.

Abluka altındaki bölgede ABD’nin havadan, YPG/PKK’nın karadan saldırıları sürüyor.

Türkiye YPG’ye yol verdi

YPG’nin Suriye doğusuna yönelik saldırısı, Türkiye’nin ABD ile mutabakatı ardından gerçekleşebildi. ABD destekli YPG militanları, Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı ile birlikte, Suriye doğusunda ABD desteği ile birlikte yürüttükleri saldırıları durdurma kararı almış, güçlerinin büyük bölümünü Afrin, Menbiç, Kobani, Haseke  hatlarına kaydırmıştı. Örgüt, Afrin’in 18 Mart’ta TSK tarafından ele geçirilmesi ve harekatın Menbiç’e uzanması olasılığının gündeme gelmesi ile birlikte tüm tahkimatını kuzeye kaydırmıştı.

Ancak Türkiye’nin ABD ile kurduğu “müzakere süreci” ve hemen ardından 14 Nisan’da ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısı ardından Türkiye’nin Menbiç planlarını rafa kaldırmasıyla rahatlayan örgüt, kuzeye aktardığı tüm gücünü yeniden Suriye doğusuna geri çekmeye başladı.

Son olarak ABD, Türkiye’nin olası harekat ihtimaline karşın Menbiç’e sevkedilen YPG militanlarının yeniden Fırat vadisine dönmeye başladığını duyurmuştu.

Brüksel’de ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da müzakerelere işaret ederk “Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceğiz” değerlendirmesinde  bulunmuştu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir