Erdoğan’dan önemli açıklamalar


TRT ortak yayınında sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, yaptığı açıklamada, “HDP eşittir PKK, eşittir YPG/PYD. Hiç sağa sola bunu saptırmanın anlamı yok. Gerçek ortada. Bunu zaten başlarındaki kişiler söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Cumhurbaşkanı Özel’ TRT ortak yayınında, Serdar Karagöz ve Sermin Baysal Ata’nın sorularını cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri’nin ardından, şehirleri yönetme anlayışının özünü, millete verecekleri sözlerin çerçevesini oluşturan manifestoyu açıklamasından sonra gerçekleştirdiği ilk yayını TRT’de yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“AYIN 14’ÜNDE PUTİN’LE BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Yayının gerçekleştirildiği Vahdettin Köşkü’nde daha önce Dörtlü Zirve’nin yapıldığının hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Sayın Putin, Merkel ve Macron ile olan dörtlü zirvemiz, Suriye’ye yönelik olan o zirveyi şu anda bulunduğumuz konumda onlarla bir araya geldik. Tabii dışarıda Boğaz’a yönelik fotoğraf çekimlerimiz olmuştu ama burada da kararlı bir müzakereyi gerçekleştirdik. Malum Birleşmiş Milletler’den De Mistura da katılmış olduğu o zirvede biz bütün belirlediğimiz başlıkları onunla paylaştık ve o süreç, o yönüyle de devam ediyor. Belirleyici olup olmadığı meselesi ayrı ama en azından buna bir zenginlik katan süreçti ve şu anda da tabii zaman zaman o da İstanbul zirvesi olarak anılıyor ve kısa bir süre Sayın Putin ile malum Moskova’da bir araya geldiğimde yine İstanbul zirvesini andık ve ayın 14’ünde de Soçi’de bir araya geleceğiz. Soçi’de daha önce başlattığımız zirvenin ikinci turuna başlayacağız ve yine orada da Rusya Federasyonu, Türkiye, İran üçlü olarak bu zirvemizin tekrarını yapacağız. Temenni ediyorum ki bu güzel gidişe yeni bir anlam kazandıracak, yeni bir güç katacak. Çünkü Suriye’deki malum bu süreç, Cerablus, Afrin, İdlip, bütün bunlardan sonra her geçen gün daha iyiye doğru gidiyor. Temennimiz odur ki bunu bu şekilde devam ettirelim ve geri dönüş başlayan bu bölgelerde Suriye halkı kendi topraklarına dönme imkanını, fırsatını bulsun.”

“YEREL YÖNETİMLERDE AKLA İLK GELEN TEMİZLİKTİR”

Yerel seçimlere yönelik manifestoda, özellikle çevre ve insana odaklanıldığının belirtilmesi üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Her şeyden önce bir defa yerel seçime gidiyoruz. Bu yerel seçimde tabii bir genel seçimin etkisi olur mu olmaz mı diye bir soru soracak olursanız, tabii ki onun da olacak. Hele hele bizim gibi şu anda iktidarda olan bir siyasi partinin buradaki bakışında merkezi yönetimle, yerel yönetim arasındaki uyum çok çok önemli. Bir yerde yereli merkeze taşıyacağınız gibi merkezi de yerele taşıyacaksınız ki hizmetler çok daha farklı bir şekilde kendini gösterme imkanını bulsun. Özellikle bu dönemde dikkat edilirse halkımızın sıkıntıya düştüğü ve siyasi hareketlerin de üzerinde pek durmadığı bazı sıkıntılar var. Yani yerel yönetim dediğiniz zaman akla ilk gelen şey şudur, çevredir, temizliktir.”

“2040’A KADAR İSTANBUL’DA SU SIKINTISI OLMAYACAK”

İstanbul’un o dönemdeki en önemli probleminin su olduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ben belediyeyi CHP’den almıştım. Ki İstanbul’un o zaman 8 milyon nüfusu vardı, son nüfus sayımı yapıldı yaklaşık 15,5 milyon İstanbul bir nüfusa ulaştı. Dünyada bazı devletler değil orta boylu devletler artık bu nüfusta. İstanbul bir devlet. Şimdi böyle bir şehri yöneteceksiniz. Böyle bir şehri yönetirken çöp benim sorunum değil diyemez bir belediye. Hayır senin sorunun. Yollar benim sorunum değil diyemez, hava kirliliği benim sorunum değil diyemez. Göreve geldiğimde İstanbul’un doğru dürüst doğal gazı yoktu. 50 bin konutta doğal gaz vardı, bunun dışında İstanbul’da doğal gaz yoktu. Ben belediyeden ayrıldığım zaman 1 milyon 250 bin konuta biz o zaman doğal gaz getirmiştik. Onunla İstanbul’un havası temiz hale geldi. Şimdi zaten İstanbul’da doğal gazın gitmediği, girmediği semt, ev hemen hemen kalmadı, zira İGDAŞ gerçekten İstanbul’da çok büyük bir belediyecilik hizmetini doğal gazda ortaya koydu.”

Göreve geldiklerinde İSKİ tankerleriyle su taşındığını hatırlatan Erdoğan, “Ben hep hatırlarım çocukların, annelerin bidonlarla o tankerlerle su aldığı dönemleri. Daha sonra ne oldu? Su istasyonları kuruldu. Hatırlayın. Endüstri oluşmuştu. Oralardan giderlerdi, parayla suyunu alırdı ve bununla da kalmaz, küvetler o satın alınan suyla doldurulur, onunla da banyosunu yapardı. Bu hale gelmiştik. Şimdi kalksın da bir CHP’li desin ‘hayır böyle bir şey yoktu’. Bunları yaşadık. İstanbul’da bunları bize yaşattınız ama biz geldik, 1 yılda bir defa bu işi ortadan kaldırdık. Düşünün 110 kilometre biz Istranca dağlarından, 180 kilometre de Melen’den İstanbul’a su getirdik. Bu getirdiğimiz suyla birlikte İstanbul susuzluktan kurtuldu ve suyuna kavuştu, 2040’a kadar da İstanbul’un ciddi manada bir su sıkıntısı olmayacak. Hava kirliliğini o günün bir gazetesi hiç unutmuyorum, maske dağıtıyordu. Bunları bize getirip şöyle ortaya koymamız lazım ki bundan da gücenmemesi lazım CHP’li dostlarımızın. Bu maskeler o zaman dağıtıldı. Niye? Hava kirliliği var. Herkes maskeyle beraber sokağa çıkıyordu. Böyle bir dönemi yaşadık.”

“DEMOKRASİ YERELDE BAŞLAR”

31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri ile ilgili çalışmalara ilişkin, Erdoğan şu değerlendirmelerde bulundu:

“Demokrasi yerelde başlar. Eğer bir siyasi hareket ben bir demokrasi mücadelesi veriyorum diyorsa önce yerel politikayı başarması lazım. Yerel politikayı başaramayanın geneli başarması mümkün değil.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’i suya kavuşturanın da merkezi yönetim olarak AK Parti olduğunu söyledi.

“70 KAT BİR MİMARİ MEDENİYET RUHUMUZA UYGUN DEĞİL”

Yüksek katlı binaların Türk medeniyetine uygun bir mimari olmadığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Öyle 50 kat, 60 kat, 70 kat bir mimari, aslında bizim medeniyet ruhumuza da uygun bir mimari değildir.”

“İBB’Yİ 2,5 MİLYAR DOLAR BORÇ İLE DEVRALDIM”

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman belediyeyi borçlu olarak devraldığını belirterek, “İBB’yi 2,5 milyar dolar borçla devraldım ama devrederken tüm yatırımları yapmanın yanında 1 milyar 250 milyon dolarla, borç olarak devrettim” dedi.

Fetullahçı Te-rör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasındaki halkın direnişine ilişkin, Erdoğan, “O gecenin katılımcıları AK Parti tabanıyla ve MHP tabanıdır” ifadelerini kullandı.

“ÇIKAR HESAPLARI ONLARI BİR ARAYA GETİRMİŞTİR”

Çıkar hesaplarının diğer partileri bir araya getirdiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“CHP’nin, HDP ile azami müştereği olabilir ama ne İYİ Parti’yle ne Saadet’le böyle bir birlikteliğinin olabileceğine ben ihtimal vermiyorum. Ama çıkar hesapları onları bir araya getirmiştir.”

CUMHUR İTTİFAKI

Erdoğan, AK Parti ile MHP arasındaki Cumhur İttifakı’na ilişkin ise şunları aktardı:

“Temennim ve duam odur ki inşallah pazara kadar olmaz, mezara kadar olur.”

“HDP EŞİTTİR PKK”

HDP, PKK ve YPG/PYD’nin birbirinin aynı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“HDP eşittir PKK, eşittir YPG/PYD. Hiç sağa sola bunu saptırmanın anlamı yok. Gerçek ortada. Bunu zaten başlarındaki kişiler söylüyorlar.”

“Biz Suriye halkının dağılıp parçalanmasından yana değiliz”
Türkiye’nin Suriye politikasının siyasi birliği esas aldığının altını çizen Erdoğan, “Türkiye’nin kuzey Suriye politikası, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bu noktada siyasi birliğini esas alıyor. Yani biz Suriye halkının dağılıp parçalanmasından yana değiliz” diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Münbiç’te şu anda diyoruz ki biz bunun etrafında gerek Rusya gerekse biz buradaki devriye olayını bir çözüme kavuşturalım. Şu anda burada böyle bir adım atıldı.”

“İSTİKLAL MARŞI’NI OKUMAK ZİLLET MİDİR?”

HDP’nin kongrelerinde bile Türk bayrağı asmadığını ve İstiklal Marşı’nı söylemediğini belirten Erdoğan, “Bizim kültürümüzde, derneklerin, resmi kurumların bu tür şeylerinde İstiklal Marşı’nı okumak zillet midir? O şereftir. O şeref de şerefli olanlara yakışır. CHP’nin bunlarla beraber olması zaten anlaşılır gibi değil. Hele hele İYİ Parti’nin, Saadet Partisi’nin bunlarla beraber böyle iş tutması, o da tabi izahı mümkün değildir” dedi.

“300 BİN CİVARINDA SURİYELİ TOPRAKLARINA DÖNDÜ”

Rusya’ya giden heyetin döndüğünü ve görüşmelerde olumlu gelişmelerin olduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Heyetimiz Rusya’ya gitmişti, döndü. Bugün gerek heyetteki arkadaşlarla gerekse Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’la görüşme yaptık. Görüşmelerde şu anda olumlu bir gelişmenin olduğunu öğrendik. Temenni ederim ki bu olumlu gelişmeyle buradaki örgütler, burayı biran önce terk ederler ve buranın kendi asli sahipleri gelip topraklarına yerleşirler. Türkiye’den 300 bin civarında Suriyeli topraklarına döndü. Buralar boşalınca buraların halkı da topraklarına dönecek. Biz şimdi atılacak adımla da bunun planlamasını yapacağız.”

Türkiye’nin Suriye’de düzenlediği operasyonlar sayesinde te-rör örgütlerinin Akdeniz’e inmeyi başaramadıklarını belirten Erdoğan, “Te-rör örgütleri, baktılar ki olacak gibi değil Afrin’den çıkma kararı aldılar. Eğer biz dik durmasaydık, orada biz o operasyonları sağlam yapmasaydık, o zaman bu te-rör örgütleri oradan Akdeniz’e ineceklerdi” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Suriye ile alt düzeyde bu dış politika yürütülüyor, istihbarat örgütleri ‘illa liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız’ havasında olamaz.”

FETÖ ELABAŞININ İADESİ

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’den iadesine ilişkin, Erdoğan, “FBI’ın çalışmalarının neticesinde buradan artık bir karar çıkması sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, FETÖ’nün para ile ülkelerde darbe yapabilecek bir halde vurgulayarak, “Bulundukları ülkelerde hükümeti düşürebilecek duruma hale gelmişler. Neyle? Para, para… Soros neyle anılıyor? Parasıyla anılıyor, adam parasıyla ülkelerde darbe yapıyor” dedi.

“DAHA YAPILACAK ÇOK OPERASYON VAR”

“FETÖ tamamen temizlendi mi?” sorusunu Erdoğan, şöyle cevaplandırdı:

“Hayır. Daha yapılacak çok operasyon var. Devletin içinde var, devletin çeşitli kurumlarında var, polisimizde, askerimizde, her yerde var. Onun için kolay değil. Bu, adeta metastaz yapmış, bütün bünyeyi sarmış.”

“GEREĞİ NEYSE YAPARIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin, “Biz her zaman onların yanında olacağız, Suriye halkının. Fırat’ın doğusunda Sayın Trump’un biz çekileceğiz, çekiliyoruz sözü var. Temenni ederim ki bunu kısa bir zaman içerisinde de hallederler. Çünkü biz tehdit altında yaşamak istemiyoruz. Onun için de tehdidin emaresini gördüğümüz anda zaten her türlü hazırlığımız bizim var, gereği neyse bunu yaparız” diye konuştu.

CEMAL KAŞIKÇI Cİ-NAYETİ

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili, Erdoğan, “Belki bu 22 kişinin içinden hayatta olmayanlar da olabilir, onu da söyleyeyim. Bazı duyumlarımız var, belki bazılarını götürmüş de olabilirler, trafik kazası kurbanları falan da olabilir” dedi.

“TAMPON BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ BİZ SAĞLARIZ”

Erdoğan, Fırat’ın doğusunda oluşturması gündeme gelen güvenli bölgeye ilişkin, şunları söyledi:

“Tampon bölge dediğimiz burayı, Türkiye’ye teslim edeceksiniz. Buranın güvenliğini her şeyini biz o zaman zaten sağlarız.”

“YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

“Biz ekonomide ayakları yere sağlam basan bir ülkeyiz, hayali değiliz” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Yatırımlarımızla yolumuza devam ediyoruz, yatırımlarda durmak diye bir şey yok. Borsa İstanbul adeta pik yaptı, 100’ün üzerinde… Bunlar önemli şeyler, demek ki dünya gidecek yer olarak Türkiye’yi görüyor. Göreve geldiğimizde 36 milyar dolar ihracatımız varken şu anda ihracatımız hamdolsun 168 milyar doların üzerine çıktı.”

BEZ TORBA KULLANIMI

Ücretli plastik poşet uygulamasına da değinen Erdoğan, “Bez torbanın kullanımı mevcudun yüzde 55-60’ına ulaştı. Niye? Herkes hakikati görüyor” diye konuştu.

“VATANDAŞIMIZ SÖMÜRÜLMEMELİ”

Gıda fiyatlarında vatandaşın sömürülmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Çarşı, pazar da ‘markette fiyat böyle oldu, benim fiyatım da böyle olsun’ diyerek onlar da vatandaşımızı sömürmemeli.”

“YENİ ASKERLİK YASASI”

Erdoğan, Yeni Askerlik Yasası’na ilişkin bir soru üzerine, şu ifadeleri kullandı:

“Nihai noktayı buna henüz Savunma Bakanlığımız koymadı ama 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor.”

“BAŞAKŞEHİR ÇOK BAŞARILI GİDİYOR”

Seçim çalışmalarıyla ilgili Başakşehir’in çok iyi gittiğini belirterek, şunları kaydetti: “Başakşehir şu anda çok çok başarılı gidiyor, tabii onunla da övünüyorum çünkü kurduğum takım.”