Yapısal Çelik en çok hangi alanlarda kullanılır


Yapı çelik malzemesi binalar, köprüler ve diğer büyük binaların inşaatında en çok tercih edilen malzemedir. En başta büyük binalar yani gökdelenler ve plazaların inşasında tercih edilmektedir. Tercih edilmesinin nedeni ise düşük ağırlık, muhteşem gücünün olmasıdır. Büyük gökdelenler genel olarak çelik çerçeveden oluşmaktadır. Dünyanın en büyük gökdelenlerin nerdeyse tamamı çelikten oluşmaktadır ve hızlı üretimi nedeniyle inşaat sektörünün vazgeçilmez malzemesi halini almıştır.

Diğer kullanım alanı ise endüstriyel yapılardır. Bu binaların inşaatı sırasında çelik malzemenin tercih edilmesinin nedenlerinden biri de maliyet, güç ve hızlı üretim gibidir. Çelik dayanıklı bir malzemedir bu da daha az işçilik maliyeti anlamını taşır. Aynı zamanda onarım maliyetleri nerdeyse sıfıra yakındır. Ayrıca çelik günümüzde en dayanıklı malzemedir. Aynı zamanda hava koşullarındaki dayanıklılığı ile diğer malzemelerden her zaman bir adım öndedir. Özellikle depreme dayanıklı olması da diğer tercih nedenlerinden biridir.

Binaların inşasında da kullanılmaktadır. Çelik inşasında yapınızın dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak için özel bir işlem yapılır. Çelik bir çerçeve ile çevrelenen binanızın , fabrikanızın , yapınızın daha dayanıklı ve güvenli yapımına zemin sağlanmış olur.

Park alanları ve otoparklar da genelde çelik yapılar kullanılarak tasarlanmış yapılardır. Düşük maliyet, hızlı teslimat uzun vadeli dayanıklılık nedeni ile tercih edilir. Birçok arabanın ağırlığına dayanacak düzeyde sağlam bir malzemedir. Genel de ülkemiz de ve tüm dünyada olduğu gibi köprüler çelikten inşa edilirler. Bu yapıların inşaatı söz konusu olduğunda dayanıklılık/ağırlık oranı noktasında başka bir alternatif nerdeyse yok gibidir. Dayanıklılık seviyesi arabaların ve yayaların ağırlığına dayanabilen tek malzemedir.

Lütfen projelerinize ortak olmamıza imkan veriniz. Daha fazla bilgi için ; Zeytaş Çelik Konstrüksiyon Çözümleri: https://zey-tas.com/celik-konstruksiyon-celik-yapi-ve-cati-sistemleri/