Otomobil Fiyatlarında Dengeler Değiştirecek Çözüm


Türkiye otomotiv piyasasının ayarı kaçmış durumda. Dengeleri bozan “al-sat”çıların önüne geçmek ve yüksek fiyat artışlarına engel olmak için yeni bir çözüm yoluna gidiliyor.

Yeminli sözleşme yapıyorlar
Sabah gazetesinden Ufuk Sandık’ın haberine göre, bazı otomotiv firmaları otomobil satın alan müşterilerle, otomobili hemen satmamasına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı.

Amaç fahiş fiyat artışının önüne geçmek
Buradaki amaç satın alınan sıfır km otomobili, fahiş fiyatlara satan ‘al-sat’çıları engellemek ve otomobil ticareti yapanların değil, bireysel müşterilerin otomobil almasına olanak sağlamak. Böylelikle ikinci el otomobil piyasasındaki fiyatların yükselmesinin önüne geçmek.

‘Al-sat’çılar lansman döneminde özel fiyatla bayiden aldıkları otomobilleri ikinci elde daha yüksek fiyata satıyor. Bayilerdeki liste fiyatıyla galeri fiyatları arasında 30-50 bin TL’ye kadar varan farklar var. Birkaç firmada başlayan imzalı satış işleminin, diğer firmalar arasında da yaygınlaşması bekleniyor.

Kara liste uygulaması başladı
Otomotiv sektörü ‘al-sat’çılara engel olmak için kara liste uygulamasına başlamıştı. Kara liste, ihtiyacı için otomobil satın alan gerçek müşteriyle ‘al-sat’çıları birbirinden ayırt edebilmek için kullanılıyor.