Suriye ve Irak’ta son durum harita (5 Ekim 2017)


Suriye ve Irak’ta son durum harita (5 Ekim 2017): Suriye ve Irak’ta 5 cephede sıcak savaş sürüyor. 

Suriye ve Irak'ta son durum harita (4 Ekim 2017)
Suriye ve Irak’ta son durum harita (5 Ekim 2017) 
  • Suriye’de Humus Karyateyn, Rakka merkez, Deyr Ez Zor cephelerinde Rusya destekli rejim güçleriyle, ABD destekli YPG unsurları IŞİD kontrolündeki bu cephelerde saldırılara devam ediyor.
  • Irak’ta ise Anbar’ın Irak sınırındaki Rawa hattı ile Kerkük’e bağlı Havice‘de IŞİD’e karşı saldırılar devam ediyor. 
  • Bu hatların dışında yine rejim ve Rus güçleri Türkiye sınırındaki İdlib‘e yönelik yoğun bombardıman ve topçu saldırılarına devam ediyor.
  • Suriye güneyinde Ürdün sınırında bulunan Humus, Dera, Süveyde ve Deyrizor illerinin bir kısmını içine alan ve “Badiya” olarak bilinen çöl bölgesinde de rejim güçleri ABD’nin Ürdün’de eğiterek ülkeye soktuğu muhaliflere saldırıyor. 
IŞİD SALDIRISI VE SON KAZANIMLARI
Eylül ayı haritasına göre haritada en kritik değişiklik ise Havice, Tedmur (Karyateyn) cephesinde yaşandı.

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin 28 Eylül’de yayınlananson ses kaydında yaptığı çağrı sonrası Suriye’de kontrol altında tuttuğu alanlarda saldırı başlatan IŞİD, Rakka’da aynı anda YPG güçlerine saldırılar düzenlemiş ve YPG’nin ele geçirdiği mahallelerden bazılarını yeniden ele geçirmişti. Aynı saldırılar kapsamında örgüt Suriye’nin Humus kentine bağlı KARYATEYN kentini 2 Ekim’de ele geçirdi


REJİM UKAYRİBAT HATTINI TAMAMEN ALDI

Kritik değişikliklerden biri de Hama’nın doğusunda yaşandı.Rus destekli rejim güçleri Hama ve Humus sınırında, Suriye orta kesiminde bulunan Uqayribat (Ukayribat) bölgesinin büyük bölümünü 19 Eylül’de ele geçirmiş, bölge tam kuşatma altında kalmıştı. Rejim güçleri 4 Ekim’de, Ukayribat bölgesinin tamamını ele geçirdi. Böylece IŞİD’in, Suriye orta kesimlerinde kontrol ettiği hiç bir alan kalmamış oldu. 

YPG, IRAK SINIRINA YÜRÜYOR
Haritada belirgin olarak farkedilmese de YPG’nin Deyr ez Zor, kuzey ve kuzeydoğu hatlarındaki önemli oranda ilerledi. Örgüt Habur çayının batısını tamamen kontrol ederken, kentin kuzeyini doğu-batı eksenli ikiye bölen çayın doğu hattını hedeflemeye başladı. Örgütün, Habur doğusunu da ele geçirmesiyle birlikte, YPG Irak sınırına kadar olan hattın tamamını kontrol etmiş olacak. 

IŞİD, HAVİCE’Yİ KAYBETTİ
Havice’ye yönelik ilk saldırı 21 Eylül’de başladı. 4 gün sonra
kırsala yönelik “ilk aşamanın tamamlandığı” duyuruldu.

Merkeze yakın kırsalı alanı hedef alan “ikinci aşama” saldırılar ise 29 Eylül’de başlatıldı. Havice ilçe merkezini hedef alan “sonaşama” saldırılar 4 Ekim’de ise başlatıldı ve 5 Ekim’de Havice kent merkezi Irak ordusu ve Şii güçlerin kontrolüne girdiHABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir