YPG-IŞİD anlaşması: Haberyirmi, bir ay önce duyurmuştu


SURİYE, Rakka
(HABERYİRMİ)- ABD hava saldırıları desteği ile Rakka’yı işgal eden YPG’nin, IŞİD‘le anlaşma yaptığı ve bu anlaşmadan ABD’nin haberdar olduğu yönündeki iddialar, BBC haberiyle yeniden uluslararası kamuoyuna servis edildi. 

Rakka’dan tahliye edilen IŞİD üyeleri ve siviller – 15 Ekim 2017

Gelişme Türkiye medyasında “işte Kirli ittifak” başlıklarıyla servis edilirken, “yeni olmuş gibi” işlenen gelişmeyi Haberyirmi 11 ve 14 Ekim tarihlerinde iki ayrı haberle gelişmeyi arka planını ile birlikte haberleştirmişti. Diğer taraftan Türkiye, Suriye, Lübnan, Rusya da IŞİD’le daha önce anlaşma yapan ülkeler arasında yer aldı. İşte Haberyirmi farkı ile olup bitenler…

OLUP BİTENİ 1 AY SONRA ANLADILAR
Rakka’da geçtiğimiz Ekim ayında yaşanan gelişme, bir ay sonra farklı bir biçimde gündeme geldi. BBC’nin “Rakka’da Kirli Sır” başlığı ile verdiği haberinde, Rakka’nın YPG tarafından işgal edildiği Ekim ayında, IŞİD’le anlaşma yaptığını, bu anlaşmaya ABD’nin de uyduğunu duyurdu. Haberde anlaşma ile birlikte 250 IŞİD üyesinin, 3 bin 500 kişilik aile üyeleriyle birlikte kentten ayrılmalarına izin verildiği belirtildi. 
BBC muhabirleri Quentin Sommerville ve Riam Dalati‘nin haberine göre iddiaların sorulduğu Koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon“Biz kimsenin ayrılmasını istemedik. Ama bu, sahadaki yerel liderler tarafından, onlarla ve onlar aracılığıyla yürütülen stratejimizin odağında olan, Suriyelilere kalmış bir mesele. Savaşan ve ölen onlar, operasyonlarla ilgili kararları onlar alıyor” yanıtını verdi.

Rakka’dan çıkanların güzergahı (BBC): Rakka-Markada-Ebu Kemal

BBC, haberinde anlaşma sonrası, Rakka’dan çıkanların bir kısmının önce Haseke güneyinde bulunan o gün IŞİD kontrolünde bulunan Markada’ya, buradan da Deyrizor’a bağlı Irak sınırındaki Ebu Kemal’e geçmeleri sağlandı. 

HABERYİRMİ İLK GÜN DUYURMUŞTU
Oysa “kirli sır” diye verilen gelişmeyi Haberyirmi iki ayrı haberle olayın yaşandığı aynı gün tüm dünyaya duyurmuştu. İlk haber 11 Ekim 2017’de  “YPG, 11 gündür ilerleyemiyor” başlığı ile duyuruldu. Haberyirmi imzalı bu haberde, IŞİD’in 29 Eylül’de ele geçirdiği Ulusal Hastane‘de şiddetli direniş gösterdiğini, YPG‘nin 12 gün süren saldırılarına karşın hastaneyi alamadığını ve kayıplar verdiğini belirtilerek, YPG’nin kayıpların önüne geçebilmek için “güvenli çıkış” teklifinde bulunduğu bilgisi yer aldı. 

IŞİD-YPG anlaşması 15 Ekim 2017 Rakka – Aşiret üyeleri aracılığıyla / YOUTUBE

Haberde, “Henüz teyit edilemeyen bazı iddialara göre IŞİD ve YPG’nin bu konuda aşiret liderleri üzerinden bağlantı kurdukları belirtildi. Bazı raporlar IŞİD’in Şeddadi güneyindeki Markada hattına çekilme karşılığında “tahliye şartını kabul ettiğini belirtirken, Suriye Demokratik Güçleri (SDF) bu iddiayı yalanladı. İddiaya ilişkin IŞİD’ten de doğrulama gelmedi” ifadeleri yer aldı.

Haberyirmi’nin ilk duyum sonrası gündeme getirdiği konuya ilişkin ikinci haber ise 14 Ekim tarihinde “Anlaşma sağlandı mı” başlığı ile duyuruldu. Haberde, “Yoğun bombardımanın sürdüğü Rakka’da batı kaynaklarından bir kısmı “anlaşma sağlandı” iddialarına yer verdi”  ifadeleri yer aldı.
Anlaşma sonrası teslim olan IŞİD savaşçıları 

Yine haberde diğer bazı iddialarla birlikte, “IŞİD’in Şeddadi güneyindeki Markada hattına çekilme karşılığında tahliyeyi kabul ettiğini duyurdu. Haseke’ye bağlı Şeddadi ilçenin güneyinde bulunan IŞİD kontrolündeki Markada, batısında kalan Rakka’ya 159 kilometre mesafede bulunuyor” ifadeleri yer bulmuştu.

IŞİD, Lübnan-Arsal anlaşması sonrası, Arsal’dan Deyrizor’a tahliye ediliyor.

Bu yöndeki iddialara 14 Ekim’de yanıt veren IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Ryan Dillon da (Operation Inherent Resolve (OIR) resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada “YPG’nin oluşturduğu “Rakka sivil konseyinin Arap aşiret liderleri ile Rakka’da sıkışan tahliye etmek için çalıştığı” bilgisini paylaşmıştı. 

TÜRK MEDYASI “PKK-DEAŞ” İTTİFAKI DİYE GÖRDÜ
YPG, stratejik olarak, daha fazla kayıp vermemek adına, “güvenli çıkışla” Rakka’da sıkışan IŞİD üyelerinin Ebu Kemal’e gitmesini kabul etti. Buna ittifak anlaşmasından çok stratejik bir anlaşma oldu. Zira iki taraf için de hatların tahkimi için önemliydi. Zira YPG daha fazla kayıp vermek istemiyor, IŞİD ise güneydeki savunma hatlarına çekilmek istiyordu. Öyle oldu… YPG, Anlaşma sağlandıktan 3 gün sonra 17 Ekim’de tahliyeleri gerçekleştirip Rakka’da zaferini ilan etti. Böyle IŞİD, sivillerle birlikte bölgeden ayrıldı…
Olup bitene “ittifak” demek elbette manipülatif bir dezenformasyon… Zira iki güç birlikte hareket etmek yerine sadece anlaşmaya varmış oldular. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir