Zimbabve’de ordu darbe yaptı!


ZİMBABVE, Harare
(HABERYİRMİ) Zimbabve’de dünden bu yana başkent ve çevresinde yaşanan hareketlilik askeri darbe ile sonuçlandı. ABD ve İngiliz destekli ordu birlikleri Devlet Başkanı Robert Mugabe’ye darbe yaptı. Mugabe eşi Grace Mugabe ile alıkonulurken, yaşananlar Türkiye’de olup bitenlere benzerliği ile dikkat çekti. 

Önce gelişmeyi aktaralım… Bir kaç gündür adım adım yükselen tansiyon ve askeri hareketlilik, Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan benzer bir süreçle önce tırmandırılarak askerin kontrolü sağlandı. Kalkışma dün tankların sokağa çıkmasıyla birlikte fiili darbeye dönüştü.Orduya ait tanklar başkent Harare‘ye doğru ilerledi. Cuntaya bağlı askerler gece geç saatlerde resmi binalara, güvenlik birimlerini ele geçirmek için harekete geçerken, başkentte patlama sesleri duyuldu. Tüm büyük caddelerin kritik noktalarını ise askeri araçlar tutmaya başladı. Gece boyu yaşanan hareketlilik sırasında, devlet televizyonu ve özel medya kanalları da cunta tarafından ele geçirildi. 

Zimbabve'de dünden bu yana başkent ve çevresinde yaşanan askeri hareketlilik sonrası ortaya atılan 'darbe' iddiaları ordu tarafından yalanlandı.
Zimbabve Ordusundan Darbe Açıklaması

Devlet televizyonuna el koyan cunta, televizyondar darbe bildirisini okudu. Devlet televizyonu ZBC’de okunan askeri bildiride, “Bu bir darbe değildir. Başkan Mugabe ve ailesi güvende” ifadelerine yer verildi. 

Devlet televizyonuna açıklamada bulunan ordunun lojistik kurmay başkanı Tümgeneral SB Moyo, “Sadece (Mugabe’nin) etrafında bulunan suçluları hedefliyoruz, bunu sosyal ve ekonomik acılar yaratan suçları işleyenleri adalete teslim etmek için yapıyoruz” dedi.

Darbe gerekçesi olarak ise bilindik gerekçeler sıralandı. Ordunun, 93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe‘nin çevresinde bulunan, ülkeyi ekonomik ve sosyal krize sürükleyen kişileri hedef aldığına değinilen bildiride, görev tamamlanır tamamlanmaz durumun normale döneceğinin umut edildiği belirtildi. 

Zimbabve’de “Atatürk” olmadığı için darbe gerekçesi olarak sayılanlar arasında Türkiye’de alışık olduğumuz gibi “Atatürk düşmanlığı gibi” bir gerekçe yer almadı. 
Yaşanan darbede ABD ve İngiliz parmağı olduğu şimdiden konuşulmaya başlandı bile… Yaşanan darbeye hiç bir tepki göstermeyen iki ülke, kınama, ya da endişeliyiz açıklaması bir yana cuntaya karşı hiç bir açıklama yapmadı. Darbeye karşı tutum almayan ABD ve İngiltere’den yapılan tek açıklama ise ülkedeki ABD ve İngiliz
Büyükelçiliklerinin, vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunması oldu.


VESAYETE BOYUN EĞMEYECEĞİZ DEDİ, DARBE OLDU
Darbe Türkiye’de de bilinen süreciyle göz göre göre, ya da göstere göstere geldi. Zimbabve İktidar partisi Zanu-PF, ülkedeki askeri vesayete mesafeli duruşuyla biliniyordu. Zanu-PF tarafından 14 Kasım’da yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga ‘vatana ihanetle’ suçlanarak, askeri baskıya boyun eğmeyecekleri
belirtildi. 

Chiwenga ise görevden
alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa‘nın destekçilerine
yapılan tasfiyeye son vermek için ‘adım
atmaya’
hazır olduğunu söylemişti.

Mnangagwa ise görevden alınması sonrası Devlet Başkanı
Mugabe ile mücadele edeceğini açıklamıştı. Geçen hafta görevden alınan
Mnangagwa, son aylarda Robert Mugabe ve eşi Grace Mugabe tarafından başkanı
devirerek koltuğa oturmaya çalışmakla suçlanıyordu. Göreve 2014 yılında atanan
ve 1980’den bu yana Mugabe‘nin kabinesinde yer alan Mnangagwa, yine Mugabe‘yi
devirmek istemekle suçlanan Joice Mujuru‘nun yerine getirilmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir