Köyler düşüyor, TSK/ÖSO ilerliyor: Afrin son durum harita (9 Şubat 2018)


SURİYE, HALEP (HABERYİRMİ) – Rusya’nın kapattığı Suriye hava sahası, 9 Şubat gece 00:01’de açıldı. Diyarbakır’dan kalkan çok sayıda F-16 YPG hedeflerini vururken, merkezde örgüt karargahı imha edildi. Racu, Bafilun Dağı, Minak Hava Üssü vurulan hedefler arasında yer aldı. Örgütten Cinderes beldesine bağlı Nasıriye ve Dükkan, Hamam, Hacı İskender köyleri, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Cakali, Fevkani köyünün de arasında olduğu çok sayıda köy ele geçirildi. 

Saat 00.00: 
Rusya’nın 4 Şubat’tan bu yana kapalı tuttuğu Suriye hava sahası Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yeniden açıldı. 00:00 itibariyle Diyarbakır’dan kalkan çok sayıda Savaş uçağı Afrin’e hava harekatı düzenliyor. 

Afrin merkez Eşrefiye Meahallesi. PYD/PKK’ya ait genel merkez vuruldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’de PYD/PKK’ya ait hedeflere hava harekatı düzenliyor.


İLK HEDEF BAFİLUN DAĞI

03.00: 
TSK ve Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolünde olan Burseya Dağı’nın güneybatısındaki Bafilun Dağı’nın da aralarında olduğu en az 6 hedefin vurulduğu hava harekatı sürüyor.
Askeri kaynaklarca hava harekatının gece yarısı başladığı öğrenildi.
Gece başlayan hava saldırılarında 40’tan fazla YPG hedefinin vurulduğu öğrenildi. Halen devam eden saldırılarla birlikte TSK, 5 gün sonra Zeytin Dalı Harekatı‘nda yeniden hava desteği kazanmış oldu. Bölgede durma noktasına gelen harekat, hava saldırılarıyla yeniden hareket kazandı.

Sınır hattında konuşlu birliklerdeki fırtına obüsler ve ÇNRA (Çok Namlulu Roket Atar) sistemleri de eş zamanlı atışlara başladı. 

04.00: 
Bu arada operasyon kapsamında gece saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı bir askerin yaşamını yitirdiği belirtildi.

YPG zayiatları ise çok daha fazla oldu. Çoğu hava saldırısında en az 15 militanın öldüğü belirtiliyor.

Bu arada örgüt, önceki gün TSK/ÖSO unsurlarına ait bir aracın hedef alındığına dair görüntüleri paylaştı. Görüntülerde ATGM ile yapılan bir atışla, pikap tipi 4 tekerlekli aracın imha edildiği görülüyor.


KARARGAH MERKEZİ VURULDU

04.50:
Vurulan bölgeler arasında Afrin merkezdeki Eşrefiye Mahallesi‘ndeki YPG mevzileri ile CinderesRacu beldesi, Minig Hava Üssü, Bafilun Dağı gibi noktaların olduğu öğrenildi.
Afrin merkezinde vurulan iki hedefin YPG genel karargahı olduğu, diğerinin de sözde savunma bakanlıklarından oluştuğu öğrenildi. Sabah saatlerinde harekat sürdü. Bu dakikalarda 19 hedefin imha edildiği öğrenildi.
Diğer taraftan yoğunlaşan hava saldırısı nedeniyle Racu kasabasından kaçışların başladığı bildirildi. Saat 12.00 itibari ile şekillenen haritayı tam boy görmek için BURAYA tıklayın.

Haritayı tam boy görmek için BURAYA tıklayın.
Askeri kaynaklar 20 Ocak’tan beri etkisiz hale getirilen YPG’li sayısının gece başlayan hava saldırısıyla birlikte 1062’ye yükseldiği bilgisini verdi. 

14.39:
Gün içinde ele geçirilen köyler:   Cinderes: HamamNasıriye, Dükkan, Hacı İskender köyleri, Şeyh Hadid: Şeyh Cakali, Fevkani
Hacı İskender köyünün ele geçirilmesine ilişkin muhalifler video yayınladı: (Aşağıda)

14:00 itibari ile hazırlanan haritayı tam boy görmek için BURAYA tıklayın.
Mavi renkli köyler bugün TSK/ÖSO güçlerine geçti. Haritayı tam boy görmek için BURAYA tıklayın.

GÜNEY HATTI İLE MESAFE 2 KİLOMETREYE İNDİ

Bugün (9 Şubat’ta) Afrin’in Cinderes beldsine bağlı Nisriyye ve Dükkan Köyleri‘nin de ele geçirilmesiyle TSK/ÖSO unsurlarının Dar İzzah hattındaki gözlem noktasından oluşan Afrin güneyindeki bölge ile arasındaki mesafe 2 kilometreye inmiş oldu. TSK/ÖSO unsurları daha önce ele geçirilmesine karşın YPG tarafından geri alınan Hamam köyünü de yeniden ele geçirdi. 

16.00: 
Şeyh Hadid belde merkezinin 5 km kuzeyinde ve Türkiye Hatay sınırına 3 kilometre mesafeye kadar hatta bulunan Cukalı köyü ile Tahtani köyü TSK/ÖSO güçlerinin eline geçti. 

16:30: 
Aynı bölgede bulunan Solducuk köyü TSK/ÖSO kontrolüne girdi.

TOPLAM NOKTA SAYISI 50 OLDU

Afrin genelinde 8 beldede toplam 361 köy bulunuyor. Afrin merkez dışında, Bulbül, Racu, Mabetle, Şeyh Hadid, Candaris, Şaranlı ve Tel Rifat ilçenin beldelerini oluşturuyor.
Harekatın başından bugüne (8 Şubat) kadar 1’i belde merkezi, 24’ü köy, 3’ü köy altı yerleşim ve 12’si stratejik dağ veya tepe olmak üzere 40 nokta kontrol altına alınmıştı
10 köyle birlikte bu rakam 50 oldu. 

9 Şubat itibari ile ele geçirilen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar ise şöyle:


BÜLBÜL BELDESİ: Bülbül beldesi merkezinin yanı sıra Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar ve Şeyh Huruz köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim.


SARANLI (ŞERAN): Burseya Dağı, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sergaya Tepesi. 

RACU BELDESİ: Ayn Batman Dağı, Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana ve Kırmızı köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe.

ŞEYH HADİD: Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal, Şeyh Cakali, Fevkani, Cukalı köyü ile Tahtani, Solducuk köyü,

CİNDERES: HamamNasıriye, Dükkan, Hacı İskender köyleri, Mersides Tepesi. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir