IŞİD, ilk kez kadınları silah altına aldı (VİDEO) – ÖZEL


SURİYE, Deyrizor (HABERYİRMİ) – Suriye savaşına 2013’te dahil olan IŞİD bünyesinde, ilk kez kadınların silahlı çatışmalarda yer aldığı görüldü.

IŞİD-Deyrizor cephesi. Foto: AL HAYAT/ISIS propaganda videos

Daha önce 2002’deki ABD işgaline karşı, diğer gruplarla birlikte Irak’ta işgale karşı savaşan IŞİD, 2013’te Suriye savaşına dahil olduktan sonra Irak’tan Suriye’ye geçmiş ve geniş toprak parçalarını kontrol altına almıştı. 

aüeaü

Çok sayıda savaşçı kaybeden IŞİD, son olarak kadınların da savaştığı video paylaştı. IŞİD’e bağlı Al Hayat Medya tarafından paylaşılan video görüntülerinde kadınların aktif olarak cephede savaştığı görüldü. 
Örgüt, bu güne kadar ABD işgaline karşı silahlı silahlı mücadele verdiği Afganistan’da ve 2002’deki ABD işgali sonrası Irak’ta kadınları silah altına almamıştı.  

Suriye ve Irak’ta IŞİD varlığı. Ekim 2013 

Irak’ta Musul, Anbar, Felluce, Selehaddin, Diyala gibi vilayetlerde Tikrit, Kerkük, Telefar gibi kentleri kontrol eden IŞİD, Suriye’de de Rakka, Deyrezzor, Haseke, Halep, Hama, vilayetlerinde geniş bölgeleri kontrol altında tutan IŞİD, 2014’te ABD’nin, 2015’te Rusya’nın bölgeye girmesi ardından bölgedeki kontrolünü kaybetmeye başlamış ve önce Suriye kuzeyindeki Aynel Arap (Kobani) hattından, ardından 2017’de Türkiye’nin başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı ile kuzeydeki Halep-El Bab hattından çekilmek zorunda kalmıştı.

Kobani ve El Bab hattını kaybeden IŞİD’in Suriye’deki varlığı. 9 Aralık 2016

ABD destekli YPG unsurlarının Rakka’ya yönelik operasyonu ile Irak güçlerinin Musul’a yönelik saldırıları kritik dönüm noktaları olurken, Suriye rejiminin, Rus güçleriyle Deyrizor kentine yönelik saldırıları IŞİD’in günümüzdeki sınırlarına çekilmesini hızlandırmıştı.

Musul’un batısını kaybeden IŞİD’in Mart 2017’deki durumu

Resmi rakamlar olmasa da 2013’ten 2018’e kadar IŞİD’in 20 binden fazla kayıp verdiği tahmin ediliyor. binlerce kayıp verdiği sadece erkeklerin cephede yer aldığı IŞİD saflarında binlerce yabancı savaşçı da genellikle hava saldırılarında öldü. Azalan insan kaynağının, kadınların da silah altına alınmasında etkili olduğu değerlendiriliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir