Rejim, katlede katlede Guta’da ilerliyor

Ne Birleşmiş Milletler’in yürürlüğe giren ateşkesi, ne de rejimle birlikte hareket eden Rusya’nın “günlük insani koridoru” Guta’da yaşanan katliamı durdurmadı. Rejim, 400 bin kişinin yaşadığı Doğu Guta’yı hem karadan hem de havadan vurmaya devam ederken, dünya, göstermelik tepkilerin ötesinde yaşanan katliamı sessizce izlemeyi sürdürüyor.


Doğu guta
Şam'ın 10 km kuzeydoğusunda bulunan Duma ilçesine bağlı Doğu Guta Mahallesi, ateşkese rağmen vurulmaya devam ediyor.

Suriye ordusu ve müttefiki güçlerin, Rusya’nın ateşkes planının ikinci gününde de Doğu Guta bölgesine sürdürdükleri saldırılarla alan kazandıkları bildiriliyor.

Suriye İnsan Hakları Örgütü, hükümet güçlerinin, isyancıların elindeki Doğu Guta’nın doğu sınırındaki Havş el Dawahira bölgesinde ilerlediklerini duyurdu. Ancak bunun doğrulanması için Suriye ordusuna veya isyancı kaynaklarına ulaşılamadı.

Rusya, Doğu Guta‘da her gün 09 ile 14.00 arasında ateşkes uygulanacağını açıklamıştı. Ancak ateşkesin ilk günü olan dün, çok kısa süren bir sükunetten sonra anlaşma bozuldu.

Birleşmiş Milletler’e göre 400 bin kişinin yaşadığı Doğu Guta, Rusya ve İran’ın yardımıyla Suriye’de pek çok bölgeyi isyancıların elinden geri alan Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın en önde gelen hedefleri arasında.

Suriye ordusu ve müttefikleri 18 Şubat’ta, yedi yıldır süren iç savaşın en ağır saldırılarından birini Doğu Guta’ya karşı başlattı ve bu saldırılarda yüzlerce insan öldü.

Bu gelişme üzerine BM Güvenlik Konseyi, Cumartesi günü aldığı kararla, IŞİD, Nusra ve Falak-ul Rahman gibi gruplara karşı yürütülen saldırılar (Guta’yı kontrol eden grupları çoğu zaten ateşkes dışı tutuluyor) hariç, tüm ülkede 30 gün süreyle ateşkes çağrısı yaptı.

Moskova ve Şam ateşkesin uygulanmamasından isyancıları sorumlu tutarken, isyancılar bunu reddediyor.

Suriye ordusu, Doğu Guta’dan çıkmak isteyen hasta ve yaralıların tahliyesi için bir koridorun açıldığını söyledi ancak devlet televizyonu bölgeden hiç kimsenin çıkmadığını duyurdu.

İsyancılar, Suriye hükümetinden korkan sivillerin bu yüzden bölgeyi terk etmekten çekindiklerini söylediler. Bu arada isyancıların da Şam çevresine yönelik top ateşini artırdıkları bildiriliyor. Şam’da konuşan bir sağlık yetkilisi, dört günde 36 kişinin öldüğünü söyledi.

Rejimin çok çok sayıda sivilin ölmesine neden olan saldırılarda, büyük kayıplar vererek ilerlemeye devam ettiği öğrenildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir