Putin: Uluslararası hukuk ihlal edildi, yıkıcı etki yaratır


RUSYA, Moskova (HABERYİRMİ) –  ABD’nin Suriye’ye düzenlediği hava saldırısını kınayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin uluslararası hukukun ihlal edildiğini ve saldırının yıkıcı etki yaratacağını belirterek BMGK’yı acil toplantıya çağırdı.

Putin ABD operasyonunu kınadıklarını, saldırının BMGK’nın onayı alınmadan düzenlediğini ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’de kimyasal tesisleri bombalamasına tepki gösterdi. Operasyonu terörle mücadele ön safta yer alan bir devlete yönelik saldırganlık eylemi olarak niteleyen Putin, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağının belirtti.

Vladimir Putin, “Rus ordusunun meşru hükümete terörle mücadelede destek verdiği Suriye’ye düzenlenen saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. ABD, eylemleriyle Suriye’deki insani felaketi daha da derinleştiriyor, sivil halka acılar yaşatıyor, teröristlere göz yumuyor ve Suriye ile bölgede yeni bir sığınmacı dalgasını teşvik ediyor.” şeklinde konuştu.

“BMGK’yı acil toplantıya çağırıyoruz””

“Suriye’de yaşanan yeni gerilim, tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etkiye sahip. Tarih, her şeyi yerli yerine koyacak ve halihazırda Washington’a eski Yugoslavya, Irak ve Libya’daki katliamlar nedeniyle büyük bir sorumluluk yükledi” diyen Putin, BM Güvenlik Konseyi’ni ABD ve müttefiklerinin saldırgan eylemlerini kınamak üzere acil toplantıya çağırdıklarını vurguladı.

“ABD, saldırı için yine zehirli madde kullanımı senaryosunu kullandı.”

Putin, ABD’nin Suriye’ye saldırmak için yine sivil halka karşı zehirli madde kullanma senaryosunu bahane olarak kullandığını iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuşmasının devamında: “ABD, Şayrat üssüne saldırdığında yaptığı gibi, bu kez Şam kırsalındaki Duma ilçesinde sivil halka karşı zehirli madde kullanma senaryosunu bahane olarak kullandı. Sözde saldırının yapıldığı yere giden Rus askeri uzmanlar, klor veya başka zehirli madde kullanımına ilişkin bir ize rastlamadı. İlçe sakinlerinin hiçbiri, kimyasal saldırı düzenlendiğini doğrulamadı”  dedi.

Putin ayrıca saldırının BMGK’nın onayı alınmadan düzenlendiğini ve BM Tüzüğü’nü, uluslararası hukukun norm ve ilkelerini ihlal ettiğini vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir