Kış için beslenme önerileri


Günümüzde kış aylarında neredeyse herkes bir kez soğuk algınlığı, grip hastalığına yakalanmaktadır. Beslenmemizde dikkat etmemiz gereken ufak dokunuşlarla belki hastalığa yakalanmamanıza ya da daha kolay atlatmamızı sağlayabiliriz. Amaç, beslenmede yapılacak ufak değişiklikler ile bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

Diğer taraftan havaların soğuması, havaların erken kararması ile birlikte özellikle akşam yemeklerinden sonra sürekli bir şeyler yemek ya da yüksek kalorili sıvı tüketiminde artış olmaktadır. Bu iki durumda beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler hem kış mevsimini hastalıksız atlatmaya hem de yaza fit girmenize yardımcı olacaktır.

İşte Dr Dyt Fatma Tuğba Günay’dan kış aylarında beslenme önerileri;

Renkli beslenin: Günlük sebze-meyve tüketimimizi 5-8 porsiyon arasında olmasına dikkat etmek gerekir. Gün içinde farklı renkte olan sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme planı, antioksidan, A ve C vitamini almak açısından iyi olacaktır. Özellikle kış aylarında nar, portakal, havuç gibi sebze/meyveleri hergün tüketmeye çalışın. Bu arada dikkat edilecek nokta; meyveleri, meyve suyu şeklinde değil, tok tutması ve kilo kontrolü açısından taze olarak tüketilmesi daha doğru olacaktır.

Bağışıklık için probiyotik: Gün içinde mutlaka 1 kâse yoğurt ya da 1 bardak kefir tüketmeye dikkat edin. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için mutlaka tüketilmelidir. Kilo kontrolü açısından ara öğün olarak da kullanabilirsiniz.

Sahlep yerine yeşil çay: Havaların soğuma ile birlikte sahlep, sıcak çikolata gibi kalori ve şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durmak önemlidir. Bunların yerine günde 2 bardak bitki çayı içmek daha doğru bir davranış olacaktır. Bitki çay olarak; yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı tercih edilebilir. Burada önemli olan mutlaka kapalı poşet çaylar tercih edilmelidir. Bitki çayların içerisinde bulunan fenolik bileşikler bağışıklık sisteminize de güçlendirecektir.

Su tüketimini ihmal etmeyin: Su tüketimine dikkat etmek çok önemlidir. Havaların soğuması ile birlikte genelde su tüketiminde bir azalma yaşanmaktadır. Suyun içerisine daha kolay ve zevkle içmesini sağlayacak; çubuk tarçın, limon kabuğu, salatalık gibi aroma veren besinler ekleyebilirsiniz.

Haftada iki kez balık: Bağışıklık sisteminiz üzerinde etkili olan n-3 yağ asiti açısından zengin olan balık tüketimi; haftada 2 kez toplamda 300 gram olarak önerilmektedir. Ayrıca iyi kailte protein kaynağı olan balığın tok tutması özelliği ile de kilo kontrolünde de etkisi olacaktır. Yalnız pişirme şekline dikkat etmek çok onemlidir. Kızartma yerine; ızgara ya da buğlama şeklinde tüketilmelidir.

Tatlı krizlerine karşı meyve: Özellikle kış aylarında tatlıya olan istekte bir artış olmaktadır. Bu isteği hedefimiz meyve ile karşılamak olmalıdır. Olmadı derseniz kalorisi ve içeriği sağlıklı olan tatlılardan karşılamaya çalışın. Ama unutmamalıdır ki sağlıklı olduğu kalorisiz olduğu anlamına gelmez.