Savunma çöktü, rejim içerde: İdlib Son durum harita (10 Ocak 2018 ) – ÖZEL


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) 15.58: İdlib’te Heyet’i Tahrir-i Şam‘a bağlı (HTŞ) grupların savunma hatları çöktü. Rejim güçleri, güneyden kuzeye 40 kilometre ilerleyerek giriştiği “yarma harekatıyla” birçok noktayı ele geçirdi. İdlib doğusunun büyük bölümü de rejim güçlerinin eline geçti. 
Rejim, merkeze 38 kilometre mesafeye kadar yaklaşırken, İdlib güneyindeki rejim güçleriyle, Halep’teki rejim güçleri arasındaki mesafe 22 kilometreye indi. Bu hattın birleşmesiyle kent, aynı zamanda Halep batısında ve İdlib doğusunda kalan muhaliflerle bağlantısını kaybetmiş, ikiye bölünmüş olacak. Rejimin bu planla bölgeyi önce parçalayıp, ardından yutmaya çalışacağı anlaşılıyor.

Suriye İdlib son durum harita 10 Ocak 2018 /HABERYİRMİ

Geçtiğimiz 18 Aralık’ta Hama kuzeyinden ilerleyerek ilk kez İdlib güneyine adım atan rejim ordusu, İdlib’i hedef alan saldırılarda 40 kilometre kuzeye kadar girmeyi başardı. Rejim ordusu İdlib kent merkezine 38 kilometre mesafeye kadar yaklaştı. Kuzeye ilerleyerek Halep’teki rejim güçleriyle buluşmayı hedefleyen ordu unsurları, 22 kilometre kadar ilerleyerek İdlib’i, doğu yakası ve Halep’ten koparmaya çalışıyor.
İdlib’in güneydoğu ucundaki Tel El-Hanazir köyünü 18 Aralık’ta ele geçiren Suriye Arap Ordusu (SAA), güneyden kuzeye doğru kente koridor açarak ilerleyerek Ebu Duhur bölgesine kadar ulaştı. Bu alandaki aynı adı taşıyan hava alanına doğru ilerleyen rejim güçlerinin, batıda bulunan İdlib kent merkezine 38 kilometre mesafeye kadar yaklaştığı bildirildi. 

Önceki gün İdlib Sincar’ı ele geçiren SAA unsurları.  

Rejim güçleri, dün ve bugün süren saldırılarda Burtuqalah, Farijah, Juhman, Duwadiyah, Ray Al-hawa, Abul Eleij, Jubb Al-Qasab, Maksar Tahtani, Maksar Fawqani, Harmalah, Bashkun, Harjalah, A’jaz köy ve beldelerini ele geçirdiği öğrenildi.
Yine Ebu Duhur hattında kalan Abu Tahiha, Harmala, Karatin, and Al-Mushrefa, Rubay köy ve beldeleri de SAA kontrolüne girdi. 

Rejim topçu birlikleri İdlib kuzeyi Abu Duhur hattı.

Son hamle ile SAA unsurları bu hattın en büyük yerleşim yeri konumundaki Ebu Duhur beldesine 2 kilometre mesafeye kadar yaklaşmış oldu. 

Ebu Duhur belgesini ele geçirdikten sonra rejim güçlerinin, İdlib’i iki parçaya ayırmak için daha kuzeye ilerleyip, Haleb hattındaki rejim güçleri ile birleşmeyi planladığı değerlendiriliyor. Böylece SAA unsurları İdlib’i doğu ve batı olarak ikiye ayırmış olacak. İdlib’in bölünmesi, Haleb batısında kalan Heyet’i Tahrir-i Şam‘a bağlı (HTŞ) muhalif grupların Halep batısında kalan varlığının da ciddi darbe alacağı anlamına geliyor.

Rejim güçleri Hama kuzeyinde başlayan saldırılar kapsamında 18 Aralık’ta İdlib güney sınırlarına ulaşmıştı. Hızla ilerleyen SAA, Qasr Ali köyünü ele geçirip İdlib sınırlarından içeri 19 Aralık’ta adım atmış oldu. 28 Aralık’ta ilerleyişini sürdüren SAA,  İdlib güney sınırları içinde kalan Dajaj ve Tamat el HalifeMushayrifa bölgelerini ele geçirmişti. 29 Aralık’ta, 27 Aralık’ta Suriye rejim uçağının düşürüldüğü İdlib güneyindeki stratejik Ebu Dali köyünü ele geçiren ele geçiren nokta olduğu bildirildi.
İdlib’e yönelik saldırılar, 1 Ocak’a gelindiğinde 2018’de de tüm şiddetiyle sürdü. SAA, Khwein al-KabirAl-Khuwayn köyleri ele geçirip İdlib güneyinden kuzeyine doğru 12 kilometreden fazla ilerleme sağlamış oldu. 
5 Ocak’ta da kentin güneyinde bulunan Umm Rujam, Faheel Jalas, Rujm Al-Mushrif ve Luwaybidah SAA kontrolüne girdi. Böylece kentin güneyinden kuzeyine doğru 20 kilometre birden ilerlemiş oldu. Son saldırılarla birlikte rejim unsurları idlib güney sınırlarından kuzeyine doğru 18 Aralık’tan bu yana 40 kilometre ilerleme katetti. HABERYİRMİ
İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir