Rakka son durum harita (2 Subat 2017): YPG, Rakka saldırısının 3. aşamasını ilan etti


Rakka son durum harita (2 Şubat 2017): PKK’nın Suriye kolu YPG, IŞİD kontrolündeki Rakka‘ya yönelik saldırının “üçüncü aşamasını” duyurdu. Fırat’ın Gazabı adıyla ABD destekli saldırılar ilk olarak 5 Kasım‘da başlamış, bu saldırılarda Ayn İssa köyünün 10 kilometre güneyine kadar ilerleyebilmişti. İlk saldırıda sonuç alamayan örgüt 9 Aralık‘ta bu kez Rakka’nın kuzeybatı hatlarından – Fırat Nehri‘nin doğu kıyısındaki Sırrin bölgesinden- Fırat Nehri boyunca güney yönlü saldırılara başlamıştı. Örgüt, ikinci aşama saldırılarda Rakka’nın batısındaki Tabka Barajının bulunduğu alanlara kadar ilerlemişti.

SALDIRI NASIL BAŞLAYACAK
YPG, saldırının “üçüncü aşamasını” ilan etse de, fiili olarak saldırının başladığına dair bir gelişme yaşanmadı. Konjonktürel olarak Suriye ve Irak’ta IŞİD‘i hedef alan tüm geniş çaplı saldırıların, aynı anda farklı taraf ve güç unsurları kullanılarak, birden fazla cephede eş zamanlı başlatıldığı göz önünde bulundurulursa, Rakka’ya yönelik geniş kapsamlı bir saldırının da da benzer biçimde farklı cephelerle birlikte başlaması bekleniyor. Son gelişmeler ışığında Irak ordu birliklerinin Musul‘un batısını hedef alması beklenen ve her an başlayacağı açıklanan “6’ıncı aşama” saldırılarıyla, YPG’nin Rakka’yı hedef alacak “üçüncü aşaması” aynı anda gerçekleştirilebilir. Zira benzer biçimde en son ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un Ankara ziyaretinden 3 gün sonra 9 Aralık 2016’da Türk güçleri ÖSO ile El Bab’a, YPG güçleri de Rakka’ya saldırmaya başlamıştı. Son olarak Irak ordusu Musul’un batısına yönelik hazırlıkları tamamladıklarını, saldırının her an başlayacağını duyurmuştu. YPG’nin de benzer açıklaması, iki saldırının da eş zamanlı olacağına işaret ediyor.    

Rakka_son_durum_harita_subat_2017
Rakka son durum harita 2 Şubat 2017 / Haberyirmi

YPG ÜÇÜNCÜ AŞAMA’DE NE YAPACAK 
1 Şubat 2017 itibariyle duyurusu yapılan “üçüncü aşama” saldırılarının da Rakka‘nın diğer bölgelerle olan bağlantısının ve lojistik destek güzergahlarının kontrol altına alınmasının hedeflendiği belirtiliyor. Rakka’nın pozisyonuna bakıldığında YPG’nin iki noktaya odaklanabileceği düşünülüyor.
Rakka Halep hattı: Örgüt ikinci aşama olarak duyurduğu saldırılarda en son Tabka Barajı sınırına ulaşmıştı. Senaryolardan ilki barajı ve Tabka’yı ele geçirip, Rakka batısını Halep’te El Bab ve güneyindeki alanlara uzanan bağlantıyı koparıp, IŞİD’i Halep’te hapsetmek. Böylece Rakka-Halep bağlantısını kesmek.
Rakka Deyr Ez Zor Hattı: İkinci senaryo da Rakka‘nın güneydoğusunda bulunan ve IŞİD‘in ana tedarik hattı Deyr Ez Zor hedef olacak. YPG, bu senaryoda Rakka‘nın doğu hattından Ma’adan bölgesine inmek isteyecek.YPG bundan önce ki açıklamasında da “Yeni hedef Deyr Ez Zor” ifadelerine yer vermişti. Ancak bunun bir “yanıltmaca mı, yoksa gerçek niyet mi olduğunu” zaman gösterecek. Her koşulda YPG’nin yapacağı saldırının bir ucu Deyr Ez Zor‘un bir tarafına, diğer ucu da Tabka bölgesine dokunacak gibi görünüyor.
Arama Kelimeleri: 
rakka son durum harita, rakka son durum, rakka’da son durum harita, rakkada son durum harita, suriye son durum harita, suriye’de son durum harita

SON DURUM HABERLERİNİ OKUYUN
Canlı: Rakka’da son durum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir