Sıcak hatta son durum: Deyrizor durum harita (2 Ekim 2017)


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ) – Kuzeyde ABD ve YPG’nin, güneyden ise Rus ve rejim güçlerinin saldırdığı Deyrizor’da son olarak IŞİD karşı atağa geçti. Kuzeyde, YPG’nin Habur çayı doğusuna geçmeye çalıştığı, güneyde rejimin Mayadin’e yaklaştığı kentte, IŞİD daha batıda rejim güçlerine ağır kayıplar verdiriyor.

Habur Çayı batısındaki Suwar köyü: Deyrizor son durum  2 Ekim 2017
Habur Çayı batısındaki Suwar köyü: Deyrizor son durum  2 Ekim 2017

SUWAR’DAN İLK GÖRÜNTÜLER: YPG Deyr ez Zor kuzeydoğusundaki Habur çayının batısında, ele geçirdikleri Suwar bölgesinden ilk görüntüleri yayınladılar. 
Örgütün haber ajansı ANHA tarafından servis edilen görüntülerde YPG’li militanların Habur Çayı’nın batı sınırındaki köyde kontrolü sağladıkları görülüyor.

Örgüt 27 Eylül’de Deyr ez Zor kuzeydoğusunda bulunan Suwar beldesini ele geçirdikten sonra Habur Çayını’n doğusuna geçtiğini duyurmuştu. YPG, Suwar’ın 30 kilometre kuzeyinde bulunan alanlarda da saldırıda bulunuyor. Örgütün bu noktada da yine Habur Çayı batı kıyısındaki Markadah köyüne yaklaştığı rapor edildi.  


MAYADİN’E 23 KİLOMETRE YAKLAŞTI: Saldırıların bugünkü bölümünde ise rejim ve Rus güçlerinin Fırat’ın batısında ilerlemeye çalıştığı dikkat çekti. Zira rejim birliklerinin daha çok Fırat batı hattından güneye doğru inmek için hatlarını kurduğu bildiriliyor. Nehrin batı kıyısındaki Mayadin ise rejimin ilk hedefi olacak gibi görünüyor. Zira bölge kaynakları, Esad Hava Üssü hattından ilerleyen rejim unsurlarının, üsse toplam uzunluğu 37 kilometre olan Mayadin’in, 23 kilometre yakınına ulaştığını belirtiyor. 

4 GÜNDE 270 REJİM ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ: 18 Eylül’den itibaren Deyr ez Zor batı ve Humus doğu hattında dejim güçlerine saldıran IŞİD’in son 48 saatte 270 rejim askerini öldürdüğü açıkladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin yaptığı açıklamada, Humus doğusu Suhne bölgesinde, Humus güneyindeki Karyateyn kasabasında rejim güçlerine saldıran IŞİD’in, son 4 gün içinde rejime büyük kayıplar verdirdiği bildirildi. Açıklamada 4 günde rejim güçlerinden 270 askerin öldüğüne yer verildi.

28 Eylül’de IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi yeni ses kaydı yayınlamış, Bağdadi’nin mesajı ile birlikte YPG Suriye’de karşı saldırıya geçmişti. Aynı tarihte Rakka’ya yapılan sızma girişiminde100 kadar YPG’li öldürülürken, IŞİD Humus doğusundaki saldırıda ise Suhne’ye kadar ilerleme sağlamıştı. Rejim kaynakları, 29 Eylül’de rejim unsurlarının içinden sızarak Karyateyn’e ulaşan IŞİD güçlerinin, Suriye Arap Ordusu’na ait kamuflajları giyerek baskın yaptığını iddia etti. HABERYİRMİ



YPG SALDIRILARI: 

Rusya ve rejim güçlerinin 5 Eylül’de kuşatmayı kırdığı Deyr ez Zor’a, ABD ve YPG unsurları da 9 Eylül’de saldırı başlattı. Haberyirmi, kente yönelik saldırıların kritik dönüm noktalarını sizler için derledi: -Deyr ez Zor’a saldırıan taraflardan ABD destekli YPG, 9 Eylül’de Suriye kuzeyindeki Hasekekentine bağlı Şeddadi hattından kente saldırı başlattı.
-ABD bombardımanı eşliğinde düzenlenen saldırılarda Şeddadi kırsalından itibaren uzun bir kol halinde 60 kilometre ilerleyen örgüt Deyr Ez Zor’u batı batı ve doğuya ayıran Fırat Nehri’nin doğu sınırına 2 kilometreye kadar yaklaştı.
-YPG son olarak Fırat doğu yakasına 7 kilometre mesafede bulunan Şeker Fabrikası ve Elektrik santralinin kontrolünü de ele geçirdi.
-16 Eylül’de rejim ve Rus güçleri ile karşı karşıya gelmesi ardandan Rusya YPG unsurlarını havadan vurdu. İlerlemesi yavaşlayan örgüt, Fırat’ın doğusunda kalarak, doğu hattında yayılma stratejisi izlemeye başladı.
-YPG 23 Eylül’de kentin en büyük gaz işletmesi Conico’yu ele geçirdi.
-24 Eylül’den itibaren kentin kuzeydoğusuna ilerleyen örgüt 27 Eylül’de Habur çayı batı yakasındaki Suwar köyünü ele geçirip, ilk kez çayın doğusuna geçti.-Kente saldıran rejim güçleri ise Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakka güneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı.
-Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü’ne yönelik kuşatmayı 11 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı.
-15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir